Carl Cox - Global (Pias)

Partyscene Redactie | 23 november 2006
music

En nu komt ie!

Intro: Het moet inmiddels een routineklusje zijn voor Carl Cox: het samenstellen en mixen van een compilatie. De sympathieke Britse dj/producer met Jamaicaanse roots boog zich al over meer dan twintig mixalbums. Is een dj-set van Cox nog net zo speciaal als in de begindagen van zijn carrière? Wij stopten de twee schijfjes van zijn tweede Global-compilatie in de cd-speler.

Genre: Techno.

Carl Cox heeft er in ieder geval nog wel plezier inBijzonderheden: Ik herinner het me nog als de dag van gisteren: het moment dat ik de tweede editie van FACT, gemixt door Carl Cox, voor het eerst beluisterde. Een ware techno-openbaring. Met tracks die op geen enkele andere verzamelaar stonden, mixen met drie platen, onnavolgbare trucs die je wel eens in een club hoorde, maar nooit op cd. En vooral een spannende, dreigende Cox-sound, die de luisteraar track na track bij de mix gekluisterd houdt. Niets van dit alles op zijn nieuwe mixalbum. Het ritme van de twee sets blijft nagenoeg gelijk. Nu hoeft dat geen probleem te zijn, maar wel als er in de nummers ook al zo weinig gebeurt. Eigenlijk schrik je pas wakker nadat een van de twee cd’s ten einde is gekomen. Dat komt door de uiterst flauwe platen die Cox selecteert op deze dubbelaar. Geforceerd probeert de man die Sportpaleis Ahoy nog wel aardig gevuld krijgt, mee te liften op de electro en minimal revival. Daarvan kiest hij de meest populaire plaatjes uit die, op een enkeling na, weinig diepgang hebben. Sterker nog: gedurende de sets krijg je op een gegeven moment het idee: ‘en nu komt ie!’ Dan heb ik het niet over de Carl Craig-remix van een Moodymann-plaat of een Charles Webster samenwerking met Theo Parrish, maar over ‘Put Your Hand’s Up For Detroit’ van onze eigen Fedde. Wees gerust: de gevreesde track staat niet op deze compilatie. Het stikt alleen wel van de klonen.

Hoogtepunt: Dat is nu juist het probleem: hoogtepunten ontbreken.

Dieptepunt: Carl Cox zijn eerbetoon aan de vorig jaar overleden producer Mark Spoon. Zelfs de Duitse hemelbewoner, ook niet vies van een misselijkmakend deuntje, draait zich om in z’n graf, als hij het resultaat hoort.

Aanrader, twijfelgeval of bagger? Bagger, bovendien zijn er veel betere technomixen in omloop.

Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: Het geluid van Fedde le Grand, gemixt met de platste Tiesto-productie ooit, op een bedje van nietszeggende minimal en dertien in een dozijn electro.

Tracklist:
CD1

1.Eysser - Mono -Logs (Jussi Pekka has a Big Dick mix)
2. T.G - Little Files
3.
Paradise Soul - Passive Aggressive
4.
B Pole - Then long Con
5.Pott Art - Wet Mango (Mirko Eysser mix)
6. Carl Cox - That's the Bass (Tim Deluxe mix)
7. Pedro Gonzales - Heaven (Minimal mix)
8. Chris Lake - Release (Luke Dzierzer mix)
9. Eyerer & Chopstick – Electric (Williams remix)
10. Sebastian Leger - Bad Clock
11. Kevin Rocks - Voltage Controlled (Klaus Schneider rmx)
12.Acquaviva & Luetzenkirchen - No Fear (Trick & Kubic remix)
13. Milton Jackson - M


CD2
1. Terry Numan - Stimulated (Original mix)
2.
Dani Koenig - Tribal Acid
3.
Kula Of Krameria - One Hundred Percent
4. Nick & Danny Chatelain - Is Killing Me
5. Cytric - I Need You (Rob Mirage Mix)
6. Trevor Rockcliffe - Free
7. Digital Killas - Bad Brother
8. Umek - Scathead
9. Tom Hades - Rock the Box
10. Lee Coombs & Paranoid Jack - Time is Now (House mix)
11. Ali Wilson & Future Kuts - Rhythm Search
12. Carl Cox - Spoon
13. Magik Johnson - Jump
14. String Theory - Different Styles


Carl Cox

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws