Lee van Dowski & Quenum - As Told On The Eve Of

Partyscene Redactie | 7 november 2006
music

Niet uitzinnig, wel geraffineerd

As Told On The Eve Of… is een plaat die te denken geeft, een album waar de kritische technoliefhebber voorlopig mee vooruit kanIntro: Muziek produceren ze toch het liefst samen, die Lee van Dowski en Philippe Quenum. Hun samenwerkingsverband gaat terug tot 2004, toen ze bij Cadenza en Num twee knisperende minimalplaten uitbrachten. Sindsdien zijn het drukke baasjes en moeten ze rigoureuze maatregelen treffen om ongestoord muziek te maken. Om aan hun eerste album te werken, sloten ze zich wekenlang op in een Zwitserse blokhut, hoog boven de bewoonde wereld en ver van familie en vrienden. Het is gelukkig niet voor niets geweest: As Told on the Eve Of… is een ijzingwekkend goede technoplaat geworden.

Genre: Minimal techno en elektronica

Bijzonderheden: Met hun eerste gezamenlijke album laten Van Dowski & Quenum goed horen dat er nog altijd veel rek zit in het minimal genre. As Told On The Eve Of… is geen uitzinnige dansvloerplaat, noch horen we stijve ‘ketaminemuziek’ waar elk gevoel nauwkeurig is weg gefilterd. Het gaat Van Dowski & Quenum vooral om sfeer, veel sfeer, en die weten ze in elf lange tracks goed neer te zetten. Ze maken het je trouwens niet gemakkelijk: As Told On The Eve Of… is zo’n plaat die wat doorzettingsvermogen vergt, zo’n album dat zich pas na een paar luisterbeurten prijsgeeft. Op het eerste gehoor merk je namelijk niet dat Van Dowski & Quenum heel geraffineerd van andere genres lenen, om die vervolgens in hun eigen tracks terug te brengen tot de minimale essentie. Met zijn gelaagde fonkelmelodie leunt opener ‘Overdrill’ bijvoorbeeld nadrukkelijk op de melodische luisterelektronica van het City Centre Offices label - een mooi begin, maar de plaat komt pas echt op gang met de donkere dubritmes van ‘Vegas Nevada Shooter’ en ‘Dude Bond 334’. Met echoënde dubeffecten, kaarsrechte ritmes, en melodieën die telkens van kleur veranderen, scheppen Van Dowski & Quenum vervolgens een contrastrijke sfeer, die tot het eind toe succesvol wordt vastgehouden. Tussendoor mag er dan best even gedanst worden. Op het geniale ‘Little Doll Chaos Pounce Upon Option Assault Reverberation’ bijvoorbeeld, dat tot twee keer toe naar een zuigende en kippenvel bezorgende climax jaagt. Of het al even stuwende ‘Lust Part2’, dat zijn hoogtepunt vindt in repetitieve looptechno. As Told On The Eve Of… is een plaat die te denken geeft, een album waar de kritische technoliefhebber voorlopig mee vooruit kan.

Hoogtepunt: Meer dan genoeg, maar ‘Dude Bond 334’, ‘Little Doll Chaos…’, ‘Lust Part2’ en ‘Thomas Edison Invents The Lazy Dance’ springen eruit.

Dieptepunt: Geen.

Twijfelgeval, aanrader of bagger? Een dikke aanrader natuurlijk.

Luister ook eens naar: Trentemoller - The Last Resort

Meer Info:

Soma

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws