Real El Canario - El Barrio (EMI)

Partyscene Redactie | 31 oktober 2006
music

Royale achterstandswijkenmuziek

Je bent meteen op de hoogte van het heden en verleden van de Zuid-Amerikaanse muziekInleiding: De clubavonden in Rotterdam met de gelijknamige titel zullen vermoedelijk niet meer terug keren vanwege onoplosbare problemen en een gebrek aan verstrouwen tussen Thalia Lounge en de organiserende partij. Net op het punt dat de opheffing van het feest El Barrio bekend werd, kwam echter het begeleidende mixalbum van Real El Canario uit.

Genre: Warmbloedige favela music

Bijzonderheden: De muziek uit Zuid-Amerika heeft veel historie, maar tegenwoordig - en door toedoen van verschillende danceremixen - staat het binnen de clubs vooral bekend als piemeltjeshouse. Met tracks van Africanism All Stars, Louie Vega, Gregor Salto & Sidney Samson en Anane heeft Real El Canario inderdaad enkele van dat soort nummers uitgekozen. Maar gelukkig kijkt hij verder, veel verder. Met nummers van Sergio Mendes en Paco de Lucia is er aandacht voor het verleden, terwijl ook de nieuwe hype uit Zuid-Amerika aan bod komt: favela funk. De rudimentaire soort funk uit de barrio’s van de Zuid-Amerikaanse steden die erg op de vroege hiphop is gebaseerd. De elektro van Freeez en ESG is dan eigenlijk lastig te plaatsen, want daar is geen Latijns-Amerikaanse element in te bekennen. Aan variatie echter geen gebrek op het album. Dat is het pluspunt van het album, al maken al die verschillende stijlen (ook reggaeton, latin drum ’n bass, lounge en salsa) de plaat ietwat onevenwichtig. El Canario laveert gemakkelijk langs alle muzieksoorten en mixt ze zonder problemen aan elkaar, maar uiteindelijk ontbreekt het aan een duidelijke verhalende lijn. Er lijkt lukraak voor de volgorde te zijn gekozen. Er zit bijna nog meer lijn in de volgorde van tracks op de bijgevoegde, ongemixte cd. 

Hoogtepunt: Freeez - I.O.U., Paco de Lucia - Entre Dos Aguas.

Dieptepunt: Gregor Salto & Sidney Samson met What do you want papi. Het nummer staat dan ook niet op de tweede cd met losse tracks. Tony Touch met The Beatnuts op Sofrito Mama is een slap reggaeton-nummer.

Aanrader, twijfelgeval of bagger: Je bent wel meteen op de hoogte van het heden en verleden van de Zuid-Amerikaanse muziek.

Luister ook eens naar: The Escobar Volume 1 presented by Mr. Wix / The Urban Eclectic Expierence Volume One

Real El Canario

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws