Deetron - Twisted (Music Man)

Partyscene Redactie | 29 oktober 2006
music

Strak, sfeervol en opzwepend

Twisted klinkt van begin tot eind spannend en broeierig. Vette plaat!Intro: Al jaren tovert de Zwitserse dj/producer Sam Geiser vrijwel onopgemerkt kwaliteitsmuziek uit zijn zwarte kastjes. Vrijwel, want de liefhebbers van Detroit techno wisten zijn releases op Phont en Music Man heus wel te vinden. Hoe dan ook, de naamsbekendheid van Geiser laat nog wat te wensen over. Het is te hopen dat zijn kersverse debuutalbum daar verandering in brengt. Twisted heeft in ieder geval genoeg in huis om van Deetron een klinkende naam te maken.

Genre: Detroit techno met vleugjes house

Bijzonderheden: Nee, het geluid dat Geiser laat horen, is zeker niet nieuw. En nee, Twisted is ook zeker niet het beste album met een typische Detroit inslag. Maar wat maakt dat uit als er meer dan genoeg spannende muziek op staat? Op de beste momenten is het namelijk alsof Claro Intellecto heeft samengewerkt met Derrick May en King Britt. Zo strak, sfeervol en vooral opzwepend is het geluid. Geiser hecht overduidelijk waarde aan een klassieke sound en gebruikt dan ook veel analoge geluidjes. De swingende arpeggio’s komen telkens terug en worden aangevuld met zwevende strings en hier en daar een stroperig vocaaltje. Hij mikt zowel op de dansvloer als de huiskamer door zijn tracks met gevoel voor eenheid en afwisseling te positioneren.

Het album wordt geopend met de donkere techno van ‘Twisted Memories’ en stoot gestaag via het grimmige ‘Life Soundtrack’ door naar ‘Mr. Smooth’ en ‘Isotope’ - twee stuwende en euforische danstracks die maar blijven geven. Precies zoals ze hun muziek daar in Detroit graag lusten: soulvol, futuristisch en boordevol danvloerfunk. Op de tweede helft verkent Geiser de wisselwerking tussen house en techno door twee mooie samenwerkingen met Ovasoul7 en Justin Chapman te doen. Hij had hun vocalen net zo goed kunnen weglaten, want de muziek alleen al spreekt boekdelen. Net als op de rest van het album. Het maakt namelijk niet uit of Geiser de rust van piano-interludes opzoekt (zoals in ‘Silence’ en ‘My Plan’) of gewoon het maximale dansvloereffect sorteert. Twisted klinkt van begin tot eind spannend en broeierig. Vette plaat!

Hoogtepunt: ‘Mr. Smooth’ en ‘Isotope’ zijn twee kippenvellers eersteklas. ‘Chord Me’ is een gedenkwaardige afsluiter.

Dieptepunt: ‘Life Soundtrack’ en ‘The Afterlife’ zijn wel wat plat.

Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader

Luister ook eens naar: The Nova Dream Sequence - Interpretations / Aardvarck - Cult Copy / Duplex - Late Night Driving

Wij hebben een aantal cd's weg te geven van Twisted. Stuur je favoriete Detroit-techno album naar Marcel en wie weet krijg jij een reply waarin staat dat er een gratis cd naar je toe komt.

Deetron

Deetron @ MySpace

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws