Intro: De 29e editie van Global Underground vist weer uit het bekende vijvertje. Na nummer 21 en 25 gemixt te hebben, is het wederom tijd voor Deep Dish om het dj-kunstje te flikken. De tijdelijke echtscheiding van Deep Dish biedt daarbij zelfs onverwachte perspectieven. Zo verschijnt begin volgend jaar nummer 30, gemixt door Ali 'Dubfire'. Nu eerst dus de andere helft, Sharam. De man die binnen het duo de twijfelachtige reputatie van platte hitjesdraaier geniet, laat ons de sfeer van 1001 Arabische nachten proeven.
Genre: (Progressive) house
Bijzonderheden: Toegegeven, ik was er niet bij in Dubai. Voor mij dus geen kamelen, woestijnzand en brandende zon. Hier alleen koeien, polderlandschappen en laaghangende bewolking. Ik probeer me voor te stellen hoe honderden oliesjeiks en hun harem uit hun dak gaan, terwijl huis-mc, Osama Bin Laden, de massa probeert op te zwepen. Op Sharams beats - downbeat, upbeat, downbeat, upbeat - als jaknikkers na een snuifje speed. Vipkaarten voor iedereen. Gratis parkeren, flesje champagne, en een varkenstrog vol ketamine. Ja, zo moet het ongeveer geweest zijn. De volgende dag werd er in ieder nog volop nagehallucineerd, want deze gedenkwaardige set zou gelijk als kapstok gaan dienen voor de nieuwe Global Underground. Helaas is de kwaliteit van deze mix net zo hoog als de temperatuur van de Sahara bij nacht. Op een enkele uitzondering na is de club-cd zo inspirerend als de kleur van Euro 95. Ook cd 2 mag dan wel een paar nummers lang een flinke scheut V-power door je boxen laten stromen, verder is er gewoon volop sprake van een oliecrisis. Sharam boort dan ook niet diep genoeg. Op het eerste gezicht zou je zeggen dat er in 27 nummers kansen genoeg liggen een gevarieerde mix te presenteren. Bij nader inzien blijkt het toch vooral een ons-kent-ons gebeuren te zijn. A remixte B, die zelf onlangs nog C remixte, waar D op meezong, die nu ook weer bij A zingt. Dj E draait ze allemaal in zijn club in Madrid, heeft nu ook een eigen productie, en remixte al eerder een nummer van Deep Dish zelf. En je vindt ze allemaal terug op deze mix. Meerdere keren zelfs. Een vrij klein, incestueus gebeuren, dat in ieder geval verklaart waarom het avontuur zo ver te zoeken is op deze cd’s. Met deze selectie degradeert Sharam de muzikale credibility van het fenomeen Deep Dish.
Hoogtepunt: Uit aardolie worden mooie en minder mooie producten gemaakt. Zo is er nog hoop voor Pig & Dan, Miss Nine en de 16 Bit Lolitas.
Dieptepunten: De meeste nummers zijn zo vluchtig als gas.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Afrader. Het gevoel bekruipt je dat progressive echt een relikwie uit het verleden is. Een hogesnelheidsstoomlocomotief op steenkool. Een dj-set voor het openluchtmuseum.