Ezekiel Honig - Scattered Practices (Kompakt)

Partyscene Redactie | 26 oktober 2006
music

Alles behalve huis, tuin en keukengeluiden

Tergend traag uitwaaierende klankconstructies, zo ondoorzichtig als een dikke laag mist en zo statisch als de bovengrondse elektriciteitskabels van NoorwegenIntro: Voor zijn derde album liet de uit New York afkomstige Ezekiel Honig zich inspireren door het boek The Practice of Everyday Life uit 1974 van de Franse filosoof Michel de Certeau. Maar als het verhaal over de totstandkoming van een album meer tijd kost om te lezen, en te begrijpen, dan het beluisteren van het album zelf, moet je uitkijken. Conceptalbums zijn leuk, maar dan wel alleen voor de maker ervan. Wij luisteren liever naar de muziek dan dat we het werk van een Franse filosoof moeten analyseren op zoek naar aanknopingspunten.

Tekst: nico@love2party.nl

Genre: Ambient, electronica

Bijzonderheden: Het staat interessant: dwepen met een Franse filosoof. Maar de vraag is of het muzikaal ergens toe leidt. En het eerste wat opvalt is dat Scattered Practices op een aantal punten verrassende gelijkenissen vertoont met het betere (diepere) werk van de Noor Geir Jensen aka Biosphere, zoals op Substrata en Cirque. Tergend traag uitwaaierende klankconstructies, zo ondoorzichtig als een dikke laag mist en zo statisch als de bovengrondse elektriciteitskabels van Noorwegen. Alleen sloot Geir Jensen zich er een paar maanden voor op in een van godverlaten hutje ergens op de kille heide van de poolcirkel, terwijl Ezekiel Honig woonachtig is in een van de drukste steden van de westerse wereld, New York. Dus misschien is die Franse filosofie toch nog ergens goed voor. Ook voor zijn derde album samplede Honig allerlei huis, tuin en keukengeluiden om ze vervolgens onherkenbaar om te bouwen naar zacht rond zoemende en nog zachter kletterende loops die met een beetje fantasie een vierkwartsmaat in zich herbergen. Soms geeft Honig binnen de melancholie een trage basdrum de ruimte, maar vaker geeft hij de luisteraar de ruimte om tussen al het gezoem en geruis met zijn eigen fantasie aan de slag te gaan.

Hoogtepunt: Concrete & Plastic en Books on Tape

Dieptepunt: De lengte! 40 minuten in totaal betekent dat teveel tracks te snel afgeknepen worden.

Twijfelgeval, aanrader of bagger? Dromerig, verstild en melancholiek zijn voor de één typeringen om gelijk naar de betere cd-shop te rennen, een ander ziet alleen maar levensgroot saai op de hoes gedrukt staan.

Vind je dit goed, luister dan ook eens naar: De eerste twee albums van Ezekiel Honig: People Places and Things en Early Morning Migration, maar probeer ook zeker Biosphere’s Substrata en Circue

Meer info: Microcosm Music

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws