Black Gold 360 (Beluga Recordings)

Partyscene Redactie | 22 oktober 2006
music

Met elektronica versmolten jazz

Bij de meeste tracks lukt het producer Sixsmith een mooie balans te vinden tussen de rebelse vrijdenkerij van de oorspronkelijke experimentele jazz en de huidige mogelijkheden van computersIntro: Ondanks de afkraakrecensie van de vorige release van het Utrechtse Beluga Recordings, ontving de Love2party-redactie onlangs weer een promo van het gratis te downloaden album van Black Gold 360. Het gelijknamige album is geproduceerd door een van de oprichters van het Utrechtse undergroundlabel Beluga: Simon Sixsmith. Black Gold 360 bevat tien experimentele jazztracks, doorspekt met elektronisch gepriegel en een eigenzinnig gevoel voor sfeer en ritme.

Genre: Elektronica met jazzy invloeden.

Bijzonderheden: Het eerste wat opvalt bij Black Gold 360 is het gebrek aan enige vorm van coherente opbouw. In de plaats daarvan bevat Black Gold 360 tien onvervalste jazzexperimenten die opgebouwd worden uit korte samples van strijkers, blazers en veel elektronische effecten. Black Gold 360 is onstuimig en eigenzinnig in zijn opvattingen over jazz en dat resulteert in een gevarieerd en spannend album. Bij de meeste tracks lukt het producer Sixsmith een mooie balans te vinden tussen de rebelse vrijdenkerij van de oorspronkelijke experimentele jazz en de huidige mogelijkheden van computers. Zo worden op ‘Venus Supine’ rokerige jazzsamples afgezet tegen pruttelende elektronicaritmes en horen we op ‘Humboldt Gift’ een alleraardigste trompetsolo op een bonkig breaks-ritme. De meeste nummers bieden iets speciaals (op een enkele interlude na) en de meeste experimenten pakken goed uit en lijken de samples compleet te versmelten met de achterliggende elektronica. Beluga Recordings schiet dit keer wel in de roos met een album dat over de gehele linie consistente kwaliteit biedt. Gratis nog wel. 

Hoogtepunt: Wonderful wonderful World, Venus Supine

Dieptepunt: Niet noemenswaardig.

Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader!

Luister ook eens naar: Ex PMX

Op de site van Beluga Recordings kun je onder het kopje 'free stuff' alle tracks van dit album in mp3-format downloaden. Het album is natuurlijk ook gewoon te koop.

Interview Beluga Recordings

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws