State of Monc - Clippertron (Challenge Records)

Partyscene Redactie | 18 oktober 2006
music

Elektronische jazz

De elektronica en jazz op Clippertron laten elkaar vrij, maar horen toch bij elkaar. Misschien omdat de beats soms ook tijdens een jam lijken te zijn ontstaanInleiding: Het komt maar al te vaak voor dat een muzikant over een beat mag pielen in de naam van de vernieuwende jazz. Maar weinig artiesten zijn écht vernieuwend bezig, zoals het Kammerflimmer Kollektief en Bugge Wesseltoft. Het Rotterdamse State of Monc lijkt zich met de verzamelaar Clippertron bij dat selecte gezelschap te mogen voegen.

Genre: Jazz en elektronica vermengd.

Bijzonderheden: Al eerder verscheen er een album van State of Monc. Bij de presentatie in Off_Corso leek het collectief vooral de visuele kant van hun uiting te willen benadrukken. En hoewel de tweede langspeler in een mooie hoes is gestoken, is het de muziek die overtuigt. Als de door Hielke Praagman geprogrammeerde beats wegsterven, nemen de klanken van Arthur Flink het over en omgekeerd. Soms volgen elektronica en geïmproviseerde jazzstukken elkaar dan echter in een avontuurlijk proces. Maar het is nooit rechttoe / rechtaan. De elektronica en jazz op Clippertron laten elkaar vrij, maar horen toch bij elkaar. Misschien omdat de beats soms ook tijdens een jam zijn ontstaan. Daarbij zijn er onheilspellende samples, gastoptredens en tempowisselingen die de vernieuwende stijl van State of Monc kenmerken. Hun muziek werd lang als te vooruitstrevend gezien bij de jazzpuristen, zoals de gehele jazz-scene steeds conservatiever lijkt te worden. Maar inmiddels lijkt de frisse aanpak van State of Monc geaccepteerd, gezien de gastrollen van Ben van den Dungen en Micel van Schie en de hoestekst van Hans Dulfer.

Hoogtepunt: Non Stop Faster, Soyuz One en The Hitman

Dieptepunt: Nee

Aanrader, twijfelgeval of bagger: Aanrader

Luister ook eens naar: Wicked jazz sounds 2Nordic Lounge Weekend

Vanavond zal State of Monc als zeskoppige band aantreden tijdens de presentatie van Clippertron in Lantaren/Venster. Het stijlverwante Monsieur Dubois staat State of Monc bij, terwijl ook de dj’s van Wicked Jazz Sounds aantreden. Tijdens het Amsterdam Dance Event is er ook zo’n samenzijn met State of Monc, Monsieur Dubois en Wicked Jazz Sounds als allen zaterdag de bühne opgaan in Pakhuis de Zwijger.

www.moncmusic.nl

www.challenge.nl

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws