Air - Late Night Tales (Azuli)

Partyscene Redactie | 13 oktober 2006
music

40 years of Air

Van folk tot klassiek, van soul tot singer/songwriter. Alles klasse, kippenvel, en nu al zonder meer een van de mooiste cd's van het jaarIntro: In het rijtje 'artiest stelt ceedeetje vol inspiratiebronnen samen' is de Late Night Tales-serie zonder meer een verhaal apart. Bij de meeste van dit soort compilaties is het namelijk toch een beetje grazen in de catalogus van het label. En worden er, om de verkoopcijfers wat op te schroeven, vaak wat ingelicenseerde hits tussen geplaatst. Late Night Tales voelt echter heel puur aan. Fans, en liefhebbers, mogen hier echt even snuffelen in de platenkast van hun favoriet. Deze editie: bijna legende - hier zonder hits - Air.

Genre: Zelfs downbeat is hier nog een overstatement!

Bijzonderheden: Air-producers Nicolas Godin en Jean-Benoît Dunckel waren ooit (onbedoeld) één van de boegbeelden van het loungegenre. Hun dromerige, ietwat zweverige sound sprak heel veel mensen in ieder geval één cd lang (Moon Safari) aan. Andere wapenfeiten hierna waren de prachtige klanken voor de film 'The Virgin Suicides', het wat experimentele 10000 Hertz Legend en het wat consistentere Talkie walkie. Op deze editie van Late Night Tales laten de Franse producers horen waar hun sound zijn oorsprong vond. Alhoewel, als je de cd beluistert, krijg je haast het idee dat ze de nummers er later bij gezocht hebben. Geweldig, zoals alle elementen uit hun sound in de nummers hoorbaar zijn. De basloopjes, de strings, de sfeer en de opbouw. Alsof je naar '40 years of Air' zit te luisteren. Elk nummer is uiterst sfeervol, volop dramatisch melancholiek bovendien. Van folk tot klassiek, van soul tot singer/songwriter. Alles tracks zorgen voor kippenvel van kruin tot teen. Zonder twijfel één van de mooiste cd's van het jaar.

Hoogtepunt: Dat een cd zonder beats nog zoveel meer indruk kan maken dan de vetste dj-mix.

Dieptepunt: -

Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader. Let wel: eerste vereiste is dat je minimaal Moon Safari goed vond. Anders mis je de connectie met deze muziek. Tweede, belangrijke, vereiste is dat je tegen vrijwel beatloze muziek kan.

Luister ook eens naar: Late Night Tales by Belle & Sebastian

Air

Late Night Tales

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws