Chris Clark - Body Riddle (Warp)

Partyscene Redactie | 8 oktober 2006
music

Nu is er dan eindelijk Body Riddle, het derde album waarop Chris Clark zijn muziek nog verder uitdiept.Intro: Eindelijk, na drie jaar wachten, is Chris Clark terug met een daverend album op Warp Records. Na zijn tweede album Empty The Bones Of You bleef het verraderlijk lang stil rond deze Engelsman; we waren al bijna vergeten hoe verontrustend goed zijn brullende machines konden klinken. Tot daar begin dit jaar zijn nieuwe EP Throttle Furniture verscheen, een voorbode van zijn volgende langspeler. Nu is er dan eindelijk Body Riddle, het derde album waarop Chris Clark zijn muziek nog verder uitdiept.

Genre: Experimentele elektronica

Bijzonderheden: Het moet geen gemakkelijke opgave geweest zijn om onder het drukkende gewicht van Empty The Bones Of You los te komen. Het beangstigend goede vervolg op zijn debuutalbum Clarence Park werd overal met gejuich onthaald en door velen als nieuw hoogtepunt in de Warp-catalogus bestempeld. Duidelijk dat we hier met een groot talent te maken hebben. Een talent dat de kunst verstaat om het typisch experimentele Warp-geluid nieuw leven in te blazen. Geen gemakkelijke taak dus, om jezelf dan te evenaren. Zeker niet als je Chris Clark heet en alleen genoegen neemt met het allerbeste. Hij moet zich maandenlang in de studio hebben opgesloten om Body Riddle vorm te geven, want werkelijk ieder nummer klinkt tot in de puntjes verzorgt. Ieder geluidje staat op de juiste plaats, ieder instrument is met zorg uitgekozen en het geheel is weer griezelig goed gearrangeerd. Het is soms net of Clark zijn composities uit solide marmer gehakt heeft, tikje voor tikje, met hamer en bijtel.

Wat echter direct opvalt, is dat Clark op Body Riddle een andere koers vaart. Minder sinister, minder massief, gevarieerder. Lag de nadruk bij Clarence Park en Empty The Bones Of You vooral op ritmes, op Body Riddle staat alles in het teken van het geheel. Clark maakt een weloverwogen keuze uit alleen de beste geluiden en geeft die vervolgens een eersteklas behandeling. Daardoor lijkt het net of zijn machines tot leven komen en je van alles duidelijk willen maken. Een oeroude ravesynth als op ‘Herzog’ mag normaal gesproken alleen maar simpele loopjes kwetteren, maar bij Clark krijgt het apparaat alle vrijheid om zijn eigen verhaal te vertellen. ‘Night Knuckles’ voert een xylofoon op die zo vrolijk is, dat hij spontaan een vreugdedansje inzet over vliegensvlugge snipperritmes - alsof hij duidelijk wil maken dat Clark heus niet alleen maar boze elektronica maakt. En ja, net wanneer je denkt dat het alleen nog om instrumenten gaat, pompt Clark er een moordend hard hiphopritme in, zoals op ‘Matthew Unburdened’ of ‘Vengeance Drools’. Op zulke tracks horen we de Chris Clark van drie jaar geleden, in al zijn agressie en boosaardigheid. Het mag inmiddels duidelijk zijn dat Body Riddle een ijzersterk album is. Een verrassende opvolger van zijn (bijna) niet te evenaren voorganger. Twee duimen omhoog voor Chris Clark!

Hoogtepunt: Het hele album.

Dieptepunt: Geen.

Twijfelgeval, aanrader of bagger? Een aanrader voor iedereen die van een uitdaging houdt.

Luister ook eens naar:

Jackson & His Computer Band - Smash

Autechre - Untilted

Chris Clark - Empty The Bones Of You

Meer info: Chris Clark / Warp

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws