Koop - Koop Islands (!K7)

Partyscene Redactie | 3 oktober 2006
music

Koop IslandIntro: Meer dan 160.000 exemplaren verkocht het Zweedse jazzduo Koop van het album Waltz for Koop dat in 2002 verscheen. Een romantische liefdesbetuiging van de jonge Zweden Magnus Zingmark and Oscar Simmonson aan de swingende jazz van de jaren zestig. Voor de langverwachte opvolger, Koop Islands, ging het tweetal nog een stap verder terug in de tijd om uiteindelijk uit te komen bij de big band swing van de jaren dertig van de vorige eeuw. Het zijn grote stappen terug, om vooruit te komen.

Tekst: Nico

Genre: Jazz en swing
Bijzonderheden: Swing was de dansmuziek tussen 1930 en 1950. Veel swing werd gespeeld door bands van tien of meer muzikanten, reden waarom het als stijl vaak in een adem genoemd wordt met big band muziek. Naast een stijl is swing natuurlijk ook een kenmerk van de jazz. En daar komen de jonge Zweden Magnus Zingmark and Oscar Simmonson om de hoek kijken. Want als iets kenmerkend is voor hun liefdesbetuigingen aan vervlogen tijden, dan is het wel swing. Al in 2001 bracht het duo de nu-jazzscene in vervoering met de single 'Summer Sun' met nachtegaal Yukimi Nagano achter de microfoon en met het album Waltz for Koop werd Koop nog net niet doodgeknuffeld door iedereen die er toe doet in die scene.

Koop Islands is de logische opvolger, althans volgens de makers ervan: "We play jazz. It's as simple as that. We can't do pop, electronica, techno or whatever because we're just no good at it. Knowing this and having accepted it we can basically do whatever we want. If we want to explore and pick up pieces from, say, 1929 - we can." En de jaren dertig van de vorige eeuw werden het. Compleet met parelmoerkettingen, strakke jurkjes en met veren getooide hoedjes. Acht rijkelijk gevulde en zwierig swingende big band stukken die in het koude Stockholm tot stand kwamen, maar eerder op een zonovergoten Zuid-Amerikaans plein ontstaan lijken te zijn. Roffelende drums, glimmende blaasinstrumenten, de onvermijdelijke steel pan om het Caraibische karakter nog wat verder te onderstrepen en gastvocalisten die de hoofdrol opeisen. Nachtegaal Yukimi Nagano reikt drie keer naar de sterren, de in Noorwegen zeer succesvolle singer-songwriter Ane Brun opent ijzersterk met 'Koop Island Blues' en Ex-Galliano voorman man Rob Gallagher aka Earl Zinger zingt hartverscheurend op twee nummers. Net als z'n voorganger mag Koop Islands maar een half uur duren. Gelukkig hebben ze daarvoor de repeat-knop uitgevonden.
Hoogtepunt: Is de Koop-swing je ding, dan heb je acht hoogtepunten in handen.
Dieptepunt: Om toch wat te zeiken te hebben: een half uur is niet lang.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader
Luister ook eens naar: Koop - Waltz for Koop

Meer info: !K7 Records

Koop Islands is vanaf volgende week verkrijgbaar

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws