Agoria - The Green Armchair (Different)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Dansmuziek met een poppy twist



Luisteren naar The Green Armchair

Intro: Agoria, oftewel Sebastien Devaud, is niet een artiest die vanuit vast afgebakende genres denkt. Of hij nu draait, produceert of remixt, telkens zoekt hij de rafelranden van verschillende muziekgenres op en probeert die op een toegankelijke manier met elkaar te verbinden. Op The Green Armchair, zijn tweede album, doet hij wederom waar hij goed in is: dansmuziek maken met een poppy twist.

Tekst: Paul

Genre: Poppy techno, elektronica en downtempo
Bijzonderheden: Het heeft drie jaar geduurd voor Agoria met een opvolger van zijn debuut Blossom kwam, maar The Green Armchair is het wachten zeker waard geweest. Meer nog dan Blossom is zijn nieuwe album een showcase van wat Devaud allemaal in huis heeft. Een sterk productietalent bijvoorbeeld, de behendigheid om rauwe dansmuziek in een toegankelijk jasje te steken, gemakkelijk te switchen tussen verschillende genres en zo een albumlange spanningsboog te creeren. Alleen al de openingstrack, 'Baboul Hair Cuttin', maakt schreeuwend goed duidelijk dat we niet om Agoria heen kunnen. Opgevoerde hiphopbeats, hese sopraanstemmetjes en een venijnig harde zaagtandsynth die je trommelvliezen aan flarden scheurt - het lijkt geen twijfel: Agoria is terug van nooit weg geweest.



Agoria

Wat vooral opvalt, is het grote aantal popsongs op The Green Armchair. Zo is Neneh Cherry vertegenwoordigd met 'Million Miles', een melancholisch vocaaltje over de vergankelijkheid van het leven en het verstrijken van de tijd. Princess Superstar heeft geen zin in fijngevoelig gedoe en verklaart je de liefdesoorlog door recht voor z'n raap 'Baby your the best, I want your sex' te rappen. Haar lippen staan immers in vuur en vlam. Jawel, het mogen de popsongs zijn die op dit album de meeste aandacht trekken, Agoria heeft zijn voorliefde voor clubmuziek nog niet de rug toegekeerd. 'Code 1026' knalt als tweede track je speakers uit en zorgt voor net zo'n grote ontregeling in je huiskamer als op een overvolle dansvloer. Niet voor niets draait de single al wekenlang overuren op de decks van Laurent Garnier, Carl Craig en James Holden. 'Europa' gaat nog een stapje verder met hypnotiserende loopjes van dik aangezette elektrosynths; 'Les Violons Ivres' schakelt heel subtiel weer een tandje terug met melodieen van chique champagnebubbels. Het is Agoria weer gelukt om een dansbaar, toegankelijk en gevarieerd album te maken. Iets waar niet veel producers in slagen.
Hoogtepunt: Baboul Hair Cuttin, Code 1026, Europa, Les Violons Ivres en Wrong Line.
Dieptepunt: Niet noemenswaardig.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader.
Oordeel: 8
Luister ook eens naar:
Ellen Allien & Apparat - Orchestra Of Bubbles
Agoria - Blossom

Meer info:
Agoria

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws