Basement Jaxx - Crazy Itch Radio (XL)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Out of the basement, into the charts



Luisteren naar Crazy itch radio

Intro: Elke keer als er wat van Basement Jaxx opduikt, is er hier die stiekeme heimwee naar vroeger. De vette beats van die eerste Atlantic Jaxx verzamelaar. De kletterende percussie, de stevige grooves, die fijne, lekker underground klinkende, producties. Een verlangen dat onlangs gelukkig weer behoorlijk bevredigd werd met de 'Atlantic Jaxx' verzamelaar deel twee. Ondertussen vaart Basement Jaxx op de langspelers gewoon haar eigen koers.

Tekst: John

Genre: Dance/pop crossover.
Bijzonderheden: Met elk album werd het muzikale landschap een paar flinke stappen verbreed. Soms tot aan oorbloedingen veroorzakende scheurplaten toe. Deze keer vallen de stukjes gelukkig allemaal wel op de juiste plaats. De muziek van Simon en Felix is zoals gewoonlijk weer niet in een hokje te plaatsen. Die totale verscheidenheid aan stijlen en invloeden wordt deze keer passend gepresenteerd als een soort van radioshow. 'Crazy itch radio' springt net zo gemakkelijk van R&B, naar house, soul, breakbeats, balkanfolk, disco en bombastisch klinkende orkestrale crooners. Het knappe is dat de mannen er toch elke keer weer een duidelijke Basement Jaxx-twist aan weten te geven. Altijd drijft de muziek op die uit duizenden herkenbare beats en geluidjes. Voeg daar nog eens aan toe dat de nummers ook per stuk goed te verteren zijn, en dan zijn wij wel klaar voor de conclusie: Basement Jaxx presenteert hier een stukje huisvlijt waar menig artiest nog een puntje aan kan zuigen.
Hoogtepunt: Uit nostalgische overwegingen dan toch maar: 'Everybody'. Komt nog het dichtst in de buurt van die Atlantic Jaxx-sound.
Dieptepunten: -
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader. Waar zowel dance- als popartiesten meestal falen, lukt het Basement Jaxx wel: het produceren van een geslaagd crossover album. Chapeau!
Oordeel: 8
Luister ook eens naar:
Atlantic Jaxx 2
Kish Kash

Basement Jaxx

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws