Atari Teenage Riot - 1992-2000 (DHR)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Terror worldwide



Luisteren naar Atari Teenage Riot

Intro: "Now Atari Teenage Riot's music is out there, for everyone to use, like a tool, a weapon, a thought, an idea or an alternative", aldus frontman Alic Empire in het begeleidende boekje van de verzamelde werken van Atari Teenage Riot. In september 2001 stierf bandlid Carl Crack, waarmee er een abrupt einde kwam aan de rellen en revoluties die ATR zo graag wilde ontketenen. Nu, vijf jaar later, blikt Digital Hardcore Recordings terug op de negen jaar waarin ATR zijn 'blijde' boodschap de wereld in stuurde.

Tekst: Stamp

Genre: Digital Hardcore.
Bijzonderheden: Atari Teenage Riot is altijd een politieke band geweest. Het grondbeginsel van de bandleden was dat ze muziek wilden maken die rellen veroorzaakte. Met tracks als 'Deutschland has got to die', 'Destroy 2000 years of culture' en 'Hetzjagd auf Nazis' trokken ze de aandacht van de media en bezorgden ze vele ouders kopzorgen. Zelfs de Duitse geheime dienst hield de band eind jaren negentig nauwlettend in de gaten. Toch vergaarde de formatie wereldwijd een grote schare fans. Deze aanhangers konden zich wel vinden in de statements die Hanin Elias en Alec Empire op oorverscheurend volume verkondigden. Een van die statements; "Terror worldwide", wordt vandaag de dag natuurlijk met heel andere ogen bekeken. In dat opzicht was ATR zijn tijd al ver vooruit. Zo ook op muzikaal gebied. In de verschillende nummers van ATR hoor je aanzetjes tot muziek waarop stromingen als breakcore en tekno tegenwoordig stevig op leunen. Ook heeft ATR zeker zijn steentje bijgedragen aan de ontwikkeling van het breakbeat-genre in de jaren negentig. Hun 'breakbeats met gitaren'-geluid heeft veel navolg gehad. Maar, zoals wel vaker met terugblikken, klinken veel nummers op de cd behoorlijk gedateerd. Enkele nummers daargelaten, is de ATR-sound die eens zo hard en meedogenloos was, ingehaald door zijn opvolgers en lijken sommige nummers nu nogal slapjes. Dus of de muziek van ATR tegenwoordig nog altijd zo geschikt is om als 'tool' of 'weapon' te gebruiken, valt te betwijfelen. Doet niks af aan het feit dat ze een paar klappers van de bovenste plank hebben gemaakt. Die zijn gelukkig allemaal terug te vinden op het album 1992-2001.
Hoogtepunt: 'Start the riot', 'Get up while you can', 'Sick to death', 'Hetzjagd auf Nazis!' ATR op zo'n best!
Dieptepunt: 'To dead for me', 'Kids are united' zijn te kazig voor zo'n stoere band.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader, vooral voor de liefhebber of verzamelaar.
Oordeel: 7
Luister ook eens naar:
Audio Chocolate - Ignorance Is Bliss

Alec Empire staat zaterdag 23 september op het Robodock Festival dat van 20 tot en met 23 september wordt gehouden op de NDSM-werf te Amsterdam. Zie Robodock

Meer info: Digital Hardcore Recordings, Beruchte 1 mei rellen ATR video Zien?

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws