Deep Down & Discofied (Defected)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Feest der herkenningLuisteren naar Deep Down & Discofied

Intro: Defected is onbetwist marktleider in de dance-industrie, vooral op het gebied van compilatie-cd's. En hogen bomen vangen nu eenmaal veel wind. Maar wie nog steeds laatdunkend spreekt over die 'goedkope Defected sound', doet het label echt tekort. Met series als Soulheaven en de altijd goede 'In the House'-compilaties, bewijst Defected meer te zijn dan een instituut voor piemeltjeshouse. Met de verzamelaar 'Deep Down & Discofied' laat eigenaar Simon Dunmore zien dat hij ook weet waar de roots van house liggen.

Genre: Disco.
Bijzonderheden: Nee, 'Deep Down and Discofied' is geen selectie van de meest obscure discotracks. Een beetje vinylfreak zal bij het zien van de tracklist misschien zelfs zijn schouders ophalen. Salsoul Orchestra, Harold Melvin & the Blue Notes, Fatback Band en Gwen Guthrie: been there, done that. Maar ook voor de kenner van rare groove valt er nog wat te ontdekken op deze dubbelaar, zoals de Staple Singers die 'Slippery People' van de Talking Heads overgieten met een discosausje. Of "Barbara Ann" van Webster Lewis, of "Cathedrals" van DC LaRue. Tracks die je niet snel voorbij hoort komen op een doorsnee discofeestje in een plattelandsdiscotheek, waar disco helaas nog maar al te vaak geassocieerd wordt met gekke zonnebrillen, afropruiken en John Travolta-dansjes.
Voor iedereen die geen obsessieve discoverzamelaar is, vormt Deep Down & Discofied een uitkomst. De dertig nummers zijn stuk voor stuk toppers, waarbij de echte usual suspects gelukkig ontbreken. Voor de houseliefhebbers is het een feest der herkenning: het origineel van de hit "Bad Habit" van A.T.F.C., de sample van "The Music Sounds Better With You", afkomstig van Chaka Khan's "Fate", en de oorspronkelijke versie van Louie Vega's "Let me love you" remake.
Maar of je de nummers nou al kent of niet, doet er eigenlijk niet toe, Deep Down & Discofied is gewoon een heel fijn album. En voor de dj's onder ons wellicht ook handig om te weten: hij is 'semi-gemixt'. Dit betekent dat alle nummers met een 'fade out' aan elkaar geplakt zijn, en dus prima geschikt zijn om zelf te draaien.
Hoogtepunt: Al die platen die je al zo lang wilde hebben, en nu eindelijk op cd hebt.
Dieptepunt: Ik kan er geen noemen.
Twijfelgeval, aanrader of bagger: Absolute aanrader voor iedereen die van disco houdt.
Oordeel: 8,5
Luister dan ook eens naar:
10 Years Funky Room Pacha
Choice, Kenny Dope
In the House of Love, Dimitri from Paris
Super Disco Friends, Dimitri From Paris and Muro

Defected

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws