Pete Rock - Underground Classics (BBE/Rapster)

Partyscene Redactie | 9 oktober 2006
music

Onterecht onopgemerkt


Luisteren naar Underground Classics
Intro: De carriere van Peter Phillips alias Pete Rock lijkt af te stevenen op die van een schilder, wiens werk na zijn dood pas echt wordt ontdekt. De New Yorkse hiphopproducer en rapper wordt gedurende zijn loopbaan totaal over het hoofd gezien, terwijl zijn werk goud waard is. Als de ster van Pete Rock eindelijk, maar wel letterlijk, aan de hemel staat, worden zijn plaatjes voor veel geld verkocht. Vooral zijn obscure hiphopklassiekers, waarvan er veertien zijn geselecteerd op de compilatie Underground Classics.

Tekst: Marcel

Genre: Hiphop.
Eigenschappen: Vroeger, toen ik nog een kleine Marcel was, had ik een grondige hekel aan hiphop. Dat kwam vooral door die foute videoclips, met altijd maar weer die gouden kettingen, glimmende Porches en schaars geklede - met dikke billen schuddende - dames. Op dat laatste na, heb ik nog steeds niet zoveel met het hiphopwereldje. Met de attitude in de meeste clips dan, want vaak is de muziek nog niet eens zo slecht. En al helemaal niet wanneer Pete Rock zich ermee heeft bemoeid. Waarom hij wel en vrijwel de hele Westcoast, Eastcoast en Dirty South niet? Er zit soul in zijn muziek, en wellicht mede daardoor weinig domme, aanstootgevende teksten zoals we die kennen uit de gangsta rap. En jazz. Veel jazz. Zijn atmosferische hiphopproducties zijn daarom ook goed te vergelijken met die van A Tribe Called Quest, alleen verkocht die formatie wel miljoenen platen. Het genre heeft momenteel een opleving, met labels als Grand Central Records, Ninja Tune en BBE als doorgeefluik naar een alsmaar groeiend publiek. Waarom zij ook eens naar de muziek van Pete Rock moeten luisteren? Zulke effectieve, door jazz en soul doordrenkte samples, gecombineerd met volle, harde hiphopbeats, worden nog maar zelden gemaakt.
Hoogtepunt: Het nummer 'Grown Man Support' is ook voor mij een instant classic.
Dieptepunt: Dat er slechts veertien underground classics zijn gevonden, terwijl Pete Rock er veel meer heeft gemaakt.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Okay, de nieuwe van J Dilla moet ik nog beluisteren, maar Underground Classics is voor mij de beste hiphoprelease van het jaar - ook al is het oud werk.
Oordeel: 9
Luister ook eens naar: Ik was veertien toen ik het cassettebandje Mecca and the Soul Brother van Pete Rock en CL Smooth in mijn handen kreeg gedrukt. Sinds die tijd draai ik de tape minstens eenmaal per maand. Wellicht erg oldskool, maar de fundering voor al die andere tijdloze platen van Pete Rock is daarop wel gelegd.

Pete Rock

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws