Pharrell - In My Mind (Emi)

Partyscene Redactie | 9 oktober 2006
music

Slappe pop




Luisteren naar In My Mind


Inleiding: Pharrell stond model voor de getekende pop die de hoes (er zijn drie versies) van zijn solodebuut siert. Hoe toepasselijk, want 'pop' is ook de meest voorkomende stijl op de eerste eigen plaat van het - voornamelijk in zijn eigen gedachten - icoon. Van de muzikale revolutie die Pharrell samen met partner Chad Hugo als N*E*R*D en The Neptunes binnen de hiphop ontketende, is weinig terug te horen.

Tekst: JRN

Genre: Pop, hiphop
Bijzonderheden: Eigenlijk vervloog Fly or Die van N*E*R*D ook al snel. Maar toch, de singles die uitkwamen werden hits. Enkele jaren geleden bood Pharrell zijn producties aan Michael Jackson aan. Die was zo stom om de producties niet te accepteren, waarna Justin Timberlake met de liedjes enorme hits scoorde. Met het debuut In My Mind lijkt Pharrell zelf nu echt door te willen breken als popster. Het charisma heeft hij er natuurlijk voor, maar gezien het grote aantal slappe liedjes dat hij aflevert op het album, is de grote aanbidding eigenlijk op weinig gebaseerd. Het zijn slappe, tegenvallende klinisch in elkaar geborduurde knutselwerkzaamheden. Er is door Williams te veel gekeken naar successen en muzikale voorbeelden uit het verleden. Maar al te vaak komen geluiden, invloeden, klanken en melodielijnen te bekend voor. Het is beneden zijn stand om helden als Stevie Wonder, Prince en Michael Jackson soms zo overdreven erg te kopieren. In Take it Off zingt Pharrell op dezelfde manier als Michael Jackson een ballad zou inzingen. Met de mondharmonica in Young Girl wordt Stevie Wonder geforceerd toch nog even in herinnering geroepen, hetgeen niets toevoegt aan de muziek. Baby had een nummer van Prince kunnen zijn. Met die kopietjes toont Pharrell juist geen eer aan zijn muzikale inspiraties, aangezien deze artiesten zichzelf over het algemeen ook altijd bleven ontwikkelen en niet naar anderen keken.
Hoogtepunt: Het eerste nummer Can I Have It like That en de afsluiter Show You How to Hustle met de driftige toetsaanslagen. De overige nummers gaan grotendeels obligaat voorbij.
Dieptepunt: Het overgrote deel.
Aanrader, twijfelgeval of bagger: Op zijn eigen plaat wordt Pharrell te megalomaan en vergeet hij zijn eigen zwaktes.
Oordeel: 5
Luister ook eens naar:
Roy Ayers

Pharrell

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws