Rinocerose - Rinocerose (V2)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Rock the house yall!



Luisteren naar Rinocerose

Intro: Rinocerose is een Frans duo dat naast het studiowerk vrijwillig het bed met elkaar deelt - Patrice Carrie, liefkozend Patou genoemd, en haar partner in crime, zonder bijnaam, Jean-Philippe Freu. Beiden zijn overdag ook nog eens in de weer als volwaardig psycholoog. En dan ga je natuurlijk niet na het werk voor de tv hangen of een beetje over het weer keuvelen. Nee, je analyseert elkaars gedachten en probeert elkaars diepste zielenroerselen op 1 lijn te krijgen in de vorm van muziek.

Tekst: John

Genre: Gitaarhouse.
Bijzonderheden: En zo kwamen de lovers op het idee om housemuziek te gaan maken. Met een groot aandeel voor de gitaar. In 1997 verscheen hun eerste project Retrospective, waarin traditionele housesounds worden gemixt met gitaarsounds. Met die titel was wel meteen al de ideale naam voor deze eerste verzamelaar vergeven. Wisten zij veel dat het tien jaar later nog eens zover zou komen? De aanvankelijke doelstelling, housemuziek maken met liefst alleen maar gitaren, is ondertussen wel een stuk dichterbij gekomen. De laatste cd, Schizophonia, laat zich als een rockalbum beluisteren. (Niet zo) stille getuigen op deze verzamelaar zijn onder meer het aanstekelijke nummer 'Bitch', dat klinkt alsof AC/DC flink aan een heliumballon heeft gelurkt, en de I-pod-commercial soundtrack 'Cubical': rauwe electro met scheurende gitaren. Terug in de tijd gaat de muziek dus steeds meer de housekant op en speelt de gitarist een meer bescheiden rol. En horen we aanstekelijke zomerse house met een Franse tic voorbijkomen, 'bluesrockhouse' met vet pompende bassen en snerpende synths. En pure techno met wat krijsende gitaarriffs. Gekker moet het niet worden met hun liefde voor de gitaar, maar tot zover is het prima uit te houden. Muziek waarmee je de buren makkelijk tot waanzin kan drijven, maar waar je jezelf best mee kunt vermaken.
Hoogtepunten: Het fijnste crossoverpunt in hun carriere: 'Dead flowers'. En het pakkende 'Music Kills Me'. En eigenlijk nog veel meer, elke keer weer.
Dieptepunten: Als je geen hekel hebt aan gitaren, zijn er weinig dieptepunten te bespeuren.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Kijk, je moet natuurlijk niet denken dat we hier superflexibel en overal voor in zijn. De eerste draaibeurten stond hij nog behoorlijk op de nominatie voor: 'bagger'. En nu blijft dat ding maar in die cd-speler zitten!
Oordeel: 8+
Luister ook eens naar:
Elle Bandita
Chicks on Speed

Rinocerose

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws