Peanut Butter Wolf presents Ten Years Stones Throw

Partyscene Redactie | 9 oktober 2006
music

Onconventionele hiphop


Luisteren naar Ten Years Stones Throw
Inleiding: Peanut Butter Wolf heeft al wel wat persoonlijk drama moeten verwerken. Zo overleed zijn muzikaal partner, rapper Charizma vlak na hun eerste succesje. Drie jaar later zette Peanut Butter Wolf het label Stones Throw op. Toonaangevend producer die veel van zijn muziek op het label liet uitbrengen, was J Dilla. Ook hij stierf - vorig jaar na een lang ziekbed. PBW is ondanks deze tegenslagen altijd kwalitatieve muziek uit blijven brengen. Al tien jaar lang. Dat vroeg dus om een terugblik.

Tekst: JRN

Genre: Hiphop en funk
Bijzonderheden: Het is een hechte groep producers en muzikanten die rond oprichter Peanut Butter Wolf het Californische Stones Throw vormen. Er zijn familiaire banden, zoals de broers Madlib en Oh No en veel samenwerkingsverbanden tussen de artiesten. Een paar van die collaboraties leveren sterke nummers op zoals The Red van Jaylib (J Dilla en Madlib) en Move pt 2 van Oh No, Roc C en J Dilla. Daarnaast zijn er ook nog de samenwerkingen tussen Madlib en MF Doom als Madvillian. Het is vooral de onconventionele, meestal rustigere hiphop die het label een grote groep volgers heeft opgeleverd. Deze artiesten leven echt voor de muziek en zijn er constant mee bezig. J Dilla produceerde zelfs nog op zijn sterfbed en Madlib opereert onder talloze pseudoniemen.



J Dilla produceerde zelfs nog op zijn sterfbed
De twee zijn het meest vertegenwoordigd op het album. Maar ook My World Premiere is gecompileerd. Het kale nummer van Charizma en Peanut Butter Wolf, waarmee het voor PBW half jaren negentig allemaal begon. Inmiddels is het geluid van Stones Throw wel wat geevolueerd. De gearrangeerde klanken met af en toe wat psychedelische invloeden overstijgen de meeste hiphop van vandaag de dag ruimschoots.
Naast het uitbrengen van verse hiphop kwam PBW er achter dat er rond de Bay Area ook nog veel muzikale historie was. Met heruitgaves van de nummers (Mr. Magic, Co-Real Artists en Fabolous Souls) denkt ST ook aan de geschiedenis en de inspiratiebronnen en geeft bovendien experimentele artiesten als Gary Wilson en Funkahoo ook een kans.
De gehele collectie op zich is al de moeite waard, laat staan dit overzicht van de betere platen die ooit op het label zijn uitgekomen.
Hoogtepunt: Madvillian - Figaro met zijn wereldse invloeden, Dudley Perkins - Falling, Mr Magic - Coast to Coast (Edan Edit).
Dieptepunt: Nee.
Aanrader, twijfelgeval of bagger: Aanrader. Ook de mix-cd van Beatjunkie J Rocc, met dit overzicht gebracht in een dj-set.
Oordeel: 8,5
Luister ook eens naar:
Madvillian - Madvillainy
Madlib - The Beat Konducta Vol. 1-2

Stones Throw

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws