Kay Dee Records (Wallboomers)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Funkay Deesco



Luisteren naar Kay Dee Records

Inleiding: Terwijl Keb Darge ongeveer twintig jaar geleden buiten op straat stond te flyeren om zijn eigen feestjes vol funk te promoten, hoorde hij uit de clubs waar hij voor geposteerd was altijd house komen. Als liefhebber van funk, soul en disco had hij niet zo veel met de nieuwere verschijningsvormen. Alhoewel er regelmatig een nummer te horen was dat hem wel bekoorde en hem zelfs een beetje deed dansen op het trottoir. Het bleek achteraf The Nervous Track van Masters at Work te zijn. Darge liet een funkband het nummer inspelen, het resultaat is te horen op de verzamelaar van Kay Dee Records.

Tekst: JRN

Genre: funk en een beetje disco en soul
Bijzonderheden: Keb Darge is een echte spitter. Zo'n dj die verstofte onderop gelegen vergeten platen wel op waarde schat. Met zijn Kay Dee platenlabel brengt hij die vergeten stompers weer uit. De eerste door hem samengestelde compilatie is dan ook vooral opgebouwd met al die oude nummers. Er staat een paar recente nummers op (The Dap Kings) en daarbij eveneens een nieuwe versie van The Nervous Track die in funkstijl werd uitgevoerd door The New Mastersounds. Nervous past naadloos tussen het (historisch) overzicht. Vette funk, breakbeats en pakkende riffs zijn te vinden bij obscure artiesten als The Bamboos en The Believers. Harris & Orr gaan meer de disco in met Spread Love, net als Willie J. & Cole met Boogie with your baby. Johnny King and the Fatback band leveren deep soul met Peace Love Not War. Brass Construction (Take it Easy en Got to be Love) en Funky Nassau (Look at what you can get en bahama soul stew) zijn de wat bekendere namen, maar niet ongepast op de mooie selectie van (vergeten) helden. In zijn linernotes neemt Keb Darge het op voor Ricky Calloway. Tegenwoordig is Calloway werkzaam op de universiteit van Florida, maar Tell Me en Get it Right hadden ook op het repertoire van een beroemd geworden soulzangers gepast.
Hoogtepunten: The Bamboos, Willie J. & Co, Harris & Or, Johnny King and the Fatback band.
Dieptepunt: Funky Nassau met Look at what you can get.
Aanrader, twijfelgeval of bagger: Aanrader. Kenny Dope is mede-eigenaar van het Kay Dee label en hielp Keb Darge met de samenstelling van deze cd, dus het spreekt voor zich dat love2party dit een goed album vindt.
Oordeel: 7
Luister ook eens naar:
The Kings of Funk compiled by RZA and Keb Darge
Dutch rare Groove

Kay Dee Records

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws