Jamie Lidell - Multiply Additions (Warp)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Multiply in het kwadraat



Luisteren naar Multiply Additions

Inleiding: Hij beschouwt het zelf als een tussendoortje, liet Jamie onlangs weten voordat hij het podium op moest bij de winkel van een oranje mobiele telefoniegigant. Sinds het album Multiply van vorig jaar is de voormalige undergroundheld Lidell opeens een algemeen geaccepteerde naam, die overdreven gesteld zomaar met die andere Jamie kan concurreren. Lidell heeft met Multiply immers een funky, soulvolle plaat voor (in zijn eigen woorden) op de zondagochtend gefabriceerd dat een groot publiek aanspreekt. Met deze additionele Multiply laat hij echter weten dat hij nog weet waar hij vandaan komt.

Tekst: JRN

Genre: Multiply herbewerkt
Bijzonderheden: Hij beschouwt alle artiesten die remixen aanleverden als vrienden. En de vrienden van Jamie zijn muzikaal. Gonzales en Mocky zijn de vrienden die Jamie aanspoorden wat met zijn liefde voor oude soul en funk te doen en hem bijstonden tijdens de productie van Multiply. Daarnaast gaan ze geregeld met Lidell mee op tournee als de begeleidende muzikanten. Naast de dames van de platenmaatschappij als achtergrondzangeressen, is het Mocky op drums en Gonzales op piano. Canadees Gonzales (net als Lidell residerend in Berlijn) maakte dan ook een uitgeklede versie van Multiply met een hoofdrol voor de piano - zo'n versie die een crooner in een nachtclub zou vertolken. Mocky levert een remix van What's the use en vond het nodig om zijn raps toe te voegen. Niet helemaal geslaagd eigenlijk. De remix van Four Tet van The City is verwrongen. Daarentegen is de dub-versie van Multiply door Herbert weer een bewijs van de muzikale genialiteit van Herbert. Simpelweg is alleen de melodielijn gevolgd die is ingevuld met dubby klanken met maar af en toe herkenbare geluiden en stemflarden uit het origineel. De twee live-uitvoeringen van You got me up en ballad Game for fools laten nog even luid en duidelijk horen wat voor fenomenale strot Lidell heeft. Misschien ziet hij het zelf als tussendoortje (hij is al bezig met een nieuw album), maar wel een intrigerend tussendoortje, en veel interessanter van inhoud dan wat andere artiesten soms als remixalbum uit durven te brengen.
Hoogtepunt: de Herbert remixes, de pianoversie van Multiply van Gonzales. De prettig chaotische zang van Mara Carlyle Ukalady op Game for Fools
Dieptepunt: De remix van Luke Vibert verzandt richting einde. De Freeform remix van When I come back around is nogal rechttoe rechtaan in vergelijking met de andere remixen, ondanks een soort broken beat benadering.
Aanrader, twijfelgeval of bagger: aanrader.
Oordeel: 7,5
Luister ook eens naar:
Jamie Lidell - Multiply
Mocky - Navy Brown Blues
Herbert - Scale

Jamie Lidell staat 13 juli in Nighttown, Rotterdam.

Jamie Lidell

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws