Boards Of Canada - Trans Canada Highway (Warp)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Ingesneeuwde downtempo



Luisteren naar Trans Canada Highway

Intro: Afgelopen najaar bracht Boards Of Canada haar langverwachte album op Warp uit. Een kleine vier jaar heeft de liefhebber moeten wachten op een nieuwe levensteken van de gebroeders Sandison. Nog langer is het geleden dat Boards Of Canada een EP uitbracht. De laatste stamt alweer van 2000. Maar 'Trans Canada Highway' kan niet tippen aan het magistrale 'In A Beautiful Place Out In The Country'.

Tekst: Menno

Genre: downtempo, electronica
Bijzonderheden: 'Trans Canada Highway' klinkt een stuk ijziger dan de troebele warmte die hun producties doorgaans kenmerkt. Zeker het eerste deel van 'Dayvan Cowboy' (ook al te horen op 'The Campfire Headphase') met bijbehorend beeldmateriaal, typeert zich als eenzaam, ijl, ruimtelijk. Ook al verpest de kitscherige omslag halverwege de track veel van deze sfeer, de toon voor de EP is wel gezet. Via wat miniatuurtjes van een minuut worden de langere nummers met elkaar verbonden. 'Left Side Drive' sjokt als vanouds als een hiphoppende slaapwandelaar en herinnert aan de tijd toen Boards Of Canada het nog helemaal in de vingers had en de gitaartjes achterwege liet. Gelukkig zijn er weinig gitaren te horen op 'Trans Canada Highway' en horen we ook weer eens de donkere kant van Boards Of Canada. 'Skyliner' is onheilspellend met een melodie die als een dikke laag sneeuw zwaar op de luisteraar drukt, terwijl 'Under The Coke Sign' al net zo dubbelzinnig klinkt als de titel doet vermoeden. Maar toch: het Schotse duo kan veel beter. Odd Nosdam (van rapgroep cLOUDDEAD) weet met de experimentele remix van Dayvan Cowboy het nare gemiste-kans-gevoel niet meer te onderdrukken. Deze EP is kundig geproduceerd en kent nog steeds mooie momenten, maar het is niet meer wat het geweest is.
Hoogtepunt: Left Side Drive
Dieptepunt: de Odd Nosdam Remix
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Twijfelgeval. Voor iemand die het vroege werk goed vindt, is dit een tegenvaller. Voor de nieuwe aanwas is dit een mooie aanvulling op The Campfire Headphase.
Oordeel: 6
Luister ook eens naar:
Boards Of Canada - The Campfire Headphase
Afgestoft: Boards Of Canada

Meer info:
Boards Of Canada

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws