Back to the eighties

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

The Ultimate Disco Funk Collection


Inleiding: Als er al zoveel muziek is uitgekomen, is het lastig om verzamelaars samen te stellen. Vinyl Masterpiece vraagt hulp van zijn fans. Welke platen verdienen een re-release? De via internet verstuurde ingevingen vormen voor een groot deel de inbreng van het derde deel uit de Masterpiece-serie.

Tekst: JRN

Genre: disco funk
Bijzonderheden: Het meest zoete nummer op de derde editie van Masterpiece komt uit de koker van Rose Royce. Ook meteen het meest bekende gezelschap op de compilatie vol disco en funk uit het eerste deel van tachtiger jaren. Vleiende vioolpartijen en zoete zang kenmerken Best Love van Rose Royce. Misschien maakte de enorme populariteit van die sound dat Rose Royce hits scoorde als Carwash en Best Love. Maar ook veel van de andere nummers op de verzamelaar hebben nog steeds aantrekkingskracht. Zoals de poppy disco van If you want my love van Tululah Moon en het schuddende ietwat speelse You Gotta Get Up van Majik. Shake your Body van Sunfire heeft een wat meer futuristische begeleiding, de latere techno is hier al te deels horen. Ook de beats van Alan Harris' You bring out the best of me waren eigengereid voor die tijd. De sterke zangrefreinen op beide nummers, alsook op Mysterious van Twilight 22, bewijst echter dat het in die periode nog echt om het liedje ging en niet zoals later om de dwingende beat.
Hoogtepunt: Nuance feat. Vikki Love - Love Ride, Barbara Roy - With All My Love, Sunfire - Shake your body,
Dieptepunt: Mr. DJ van The Concept wordt vol gebrabbeld door een dj. Op zich een grappig uitgevoerde parodie, maar het gaat ten koste van het nummer.
Aanrader, twijfelgeval of bagger: aanrader, misschien nog zonder de latere gladde productietechnieken, maar evengoed goede pop en de opmaat naar de latere dance.
Oordeel: 7,5

Spunk - Tighten it Up


Inleiding: De bezoekers van de website geven dus ook tips voor gehele albums die zij weer opnieuw uitgebracht willen zien worden. In het geval van Tighten it Up van Spunk zou je bijna denken dat men vooral de prikkelende, en op aerobics geinspireerde, hoesafbeelding wel weer eens wilde zien. Maar achter de act blijkt het producercollectief BLT schuil te gaan. Producers die later opdoken bij Curtis Mayfield en het label Prelude.

Genre: disco funk
Bijzonderheden: Terwijl Prince, Zapp en Rick James contracten hadden bij grote labels als Warner Bros en Motown, waren er talloze kleine platenmaatschappijtjes in de Verenigde Staten die artiesten een kans gaven. Jesse Boyce, Jimmy Levine en Rich Tufo (BLT) brachten als Spunk het album Tighten it Up via Gold Coast uit Florida uit. Het was een van de weinige albums die de maatschappij op de markt heeft gebracht. Toch wordt het door PTG en Vinyl Masterpiece hier uit de vergetelheid gehaald. Meer dan de helft van het album is dan ook de moeite waard. Met Get what you want en Hot Flashes kent het album een strak begin. Get what you want is een soort inleidend vraagantwoordnummer met aandacht voor hoorngeschal. Hot Flashes, Tighten it up en Expose Yourself zijn de prijsnummers, de nummers die bedoeld waren om de dansvloer op te gaan. Nummers die disco en funk in zich verenigen en daarbij ook ruimte voor klevende teksten overhouden. Crazy Me heeft iets minder tempo en kabbelt daarmee voorbij als modaal popnummer uit de jaren '80 zonder onderscheidende kwaliteiten. Maar in ieder geval beter dan de draak van een ballad zoals Love look good on you is. In de tachtiger jaren leek het alsof producers ook zo nodig moesten laten horen dat ze ook gevoelig konden zijn. Maar geen van die nummers hebben het overleefd. In ieder geval is er met de heruitgave van Tighten it Up weer wat leven voor Spunk. Die ballad nemen we dan maar voor lief.
Hoogtepunt: Hot flashes, Tighten it Up, Expose yourself, Get what you want
Dieptepunt: De onvermijdelijke ballad, in dit geval Love look good on you.
Aanrader, twijfelgeval of bagger: Aanrader.
Oordeel: 7

Active Force - Active Force


Inleiding: Het vijftal uit Active Force was met het nummer Give me your love al eerder te horen op Nighttime Lovers 3. Een van de betere tracks op die compilatie. Een rustig nummer met een glooiend refrein, met warme stemmen gezongen. Nu is dan ook het gelijknamige album waar het nummer op stond heruitgebracht.

Genre: disco funk
Bijzonderheden: Funk lijkt vaak opgebouwd uit muzikale familiebanden. Broers, zussen, neven, nichten, moeders, vaders en echtparen. Michael Stokes is de producer, een man die onder meer met Smokey Robinson en Randy Muller (Brass Construction en BT Express) werkte. Alle nummers zijn echter toegeschreven aan M. Stokes en L. Stokes. Het zou best kunnen dat met L. Stokes Linda Stokes wordt bedoeld, vermoedelijk zus of echtgenote van Michael. De actuele band bestond uit Victor Adams, Gerald Mallory en een drietal met Steele als achternaam - Adrian, Adriana en Gerald, vast familie.
De vijf hebben de nummers ingezongen. De instrumenten als synthesizers, bas, drums, gitaar en andere toetsen werden door ingehuurde muzikanten bespeeld. Zij zorgen voor een funky begeleiding vol loopjes, likjes en roffeltjes. Soms is het tempo naar de huidige maatstaven wat te laag (ballads als I never thought I'd love again en My Sunshine niet meegerekend) maar Koo Koo Kachu had gemakkelijk in zo'n flashy jaren '80 film gepast. Give Your Love is eveneens rustig maar wordt gedragen door de melodieuze voortgang van het nummer. Opener Keep on Rockin' wordt gewoon ouderwets voortgeduwd door een groove. Maar het spacey, want vocoders, Rise Up is wellicht het meest eigenzinnige nummer van de plaat. Iets hoger tempo, veel futuristische geluidseffecten maar toch ook ruimte voor alle zangers. Als bonus is dan ook nog de uitgebreide versie van Give me your love meegeleverd.
Hoogtepunt: Give me your love, bottom line, keep on rockin, cold blooded lover, Rise Up
Dieptepunt: nee
Aanrader, twijfelgeval of bagger: aanrader.
Oordeel: 7,5
Luister ook eens naar:
Nighttime Lovers 3
Super Disco Friends: Dimitri from Paris & dj Muro

De albums zijn niet verkrijgbaar in de winkel, maar alleen te bestellen op de website Vinyl Masterpiece waar het assortiment heruitgaven constant wordt uitgebreid

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws