Matmos - The Rose Has Teeth ... (Matador)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Geluidsportretten van twee rare snijbonen



Luisteren naar Matmos

Intro: Je kunt je idolen op vele manieren bezingen, maar de wijze waarop de heren van Matmos het doen, is bijzonder origineel. Op hun nieuwe album The Rose Has Teeth... staan tien geluidsportretten van hun grootste inspiratiebronnen, varierend van een samplecollage voor de filosoof Ludwig Wittgenstein tot een episch hoorspel voor de beatnik dichter William S. Burroughs. Of de geportretteerde artiesten allemaal even blij zullen zijn met hun ode, valt alleen nog te betwijfelen.

Tekst: Paul

Genre: Freaky field recordings
Bijzonderheden: Het zijn twee rare snijbonen, de producers van Matmos. Je kunt het zo gek nog niet bedenken of ze nemen het wel op met de microfoon: brandend vlees, klappende kaken van berggeiten, shampooflessen die worden uitgeknepen, liposuctie-apparaten die vet wegslurpen uit weldoorvoede onderbuiken: Matmos construeert al deze opnames tot een eigenzinnige lappendeken van freaky geluidjes. Ik hoor je al denken: "Dit is natuurlijk weer zo'n ondoorgrondelijk misbaksel vol pretentieuze onzin. Zo meteen lees ik hier iets over geluidskunst, of nog erger: sonische tovenarij." Ik kan je verzekeren: The Rose Has Teeth... is in alle opzichten de moeite waard. Het is een album dat de gimmickwaarde van veel 'field recordings' ontstijgt, dankzij een interessant concept en een toegankelijkheid die zich met een beetje doorzetten wel prijsgeeft.



Matmos

Vooruit, niet alle portretten zijn even eenvoudig te doorgronden. 'Solo Buttons for Joe Meek' is bijna ondraaglijk stug en het kattengejank op 'Banquet for King Ludwig II' werkt al gauw op je zenuwen. Wie echter doorzet, merkt dat dit album ook genoeg lichtpuntjes heeft. De doorbijter wordt beloond met welhaast dansbare ritmes van bijvoorbeeld 'Steam and Sequins for Larry Levan', een voor Matmos-begrippen opzwepende ode aan de Amerikaanse houselegende. 'Rag for William S. Burroughs' mag er ook zijn: deze lofzang volgt het leven van de roemruchte beatdichter en multidruggebruiker wel heel nauwkeurig. Van het pistoolschot waarmee hij zijn pas getrouwde bruid van het leven beroofde, tot de rumoerige straten van Tanger waar hij vervolgens naartoe is gevlucht: het is allemaal verwerkt in dit dertien minuten durende epistel. Valerie Solanas, de militante feministe die Andy Warhol doodschoot, was ongetwijfeld niet blij geweest met de schetencollage die aan haar is opgedragen. Een humoristisch en bevreemdend hoorspel levert het zeker wel op. The Rose Has Teeth... is een eigenzinnige verzameling portretten, waarvan de meerwaarde vooral schuilt in de nauwe aansluiting tot het leven van de geportretteerden. Maar hey, wie was ook alweer Boyd McDonald?
Hoogtepunt: Matmos maakt van freaky geluidjes bijzonder persoonlijke portretten.
Dieptepunt: Soms zijn die portretten (te) moeilijk verteerbaar.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader.
Oordeel: 7
Luister ook eens naar: Moeilijk om hier aanraders bij te zoeken. Als je dit goed vindt, kun je moeiteloos het volgende proberen:
Okie Dokie It's The Orb on Kompakt
Idol Tryouts Two

Meer info:
Matmos
Metador

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws