DJ Format - Fabriclive 27 (Fabric)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Funk van formaatLuisteren naar Fabriclive 27

Inleiding: Voor de vorige editie mocht het enigszins vergelijkbare The Herbaliser nog een Fabric-compilatie samenstellen. Normaal gesproken zorgt de vooruitstrevende Londense club voor wat meer spreiding. Toch staat de nieuwe compilatie van de Britse club in het teken van dezelfde muziek. Maar de liefhebber van funky hiphop en hoppende funk zal je niet horen klagen.

Tekst: JRN

Genre: hiphop en funk
Bijzonderheden: Die Britten lijken hiphop steeds meer onder de knie te krijgen. DJ Format is zo'n artiest die als dj en producer zeker niet onder doet voor de Amerikaanse grondleggers. Die gasten aan de overkant van de Noordzee zijn natuurlijk op de hoogte van de voorgangers van hiphop - soul en funk. In de jaren '60 en '70 werd het Noordelijke deel van eiland gegrepen door Northern Soul. DJ Format gaat van avontuurlijke hiphop van Ugly Duckling, Lyrics Born, Cut Chemist, Coldcut en hemzelf langzaam aan steeds dieper de geschiedenis in. Snel handelend komen er later op het album al spoedig krakende funknummers voorbij. Het door ingetogen aanstekelijke blaasinstrumenten gedomineerde Changes van Nostalgia 77 zet de trip naar de soul en funk definitief in. Het Sunshine of my Life van Ella Fitzgerald en Save Me van Nina Simone zijn erkende klassiekers van funk diva's. Tussendoor komen er nog zat andere sappige, stevige nummers langs. Het aanzwengelende Indian Ropeman, het orgelgedreven Sweet Bacon of het voortdenderende I Need Someone; het is op de 27ste editie van Fabric net zo goed genieten van knallende funk. Met Slinky en Dancing Drums lijkt er echter een tegenvallend voortijdig eind aan het album te komen, maar Night Owl van Cleon Laine en de onconventionele, kritische hiphop op Rock n Roll van Edan en Dagha vormen toch nog een waardig slot.
Hoogtepunt: Een energieke combinatie van obscure en bekende hiphop en funk. Er staat geen slechte track tussen. Behalve dan wellicht het hierna genoemde dieptepunt
Dieptepunt: Het psychedelische Slinky van John Murtaugh en de Aziatisch Bollywood-funk van Ananda Shankar op Dancing Drums zijn niet slecht, maar passen niet echt in de sfeer.
Aanrader, twijfelgeval of bagger: hiphop en funk in optima forma(t)
Oordeel: 8
Luister ook eens naar:
Fabriclive 26 - The Herbaliser
Mr. Scruff presents Keep it Solid

DJ Format

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws