The Kings of Jazz - Gilles Peterson & Jazzanova (BBE)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Jazz van toen en jazz van nuLuisteren naar The Kings of Jazz

Inleiding: De voorgaande edities van de The Kings of-serie waren niet zo chronologisch verdeeld. Daarbij had The Kings of Hiphop een flink leeftijdsverschil met de keuze voor klassieke funk en soul van DJ Premier en de hiphopselectie van Mr. Thing. The Kings of Jazz is onderverdeeld in de jazz van vroeger en nu. En weer is het verschil wel erg groot.


Tekst: JRN

Genre: Royale jazz.
Bijzonderheden: Twee grootheden van de nu-jazz werd gevraagd om de vierde editie binnen The Kings of-serie samen te stellen: Gilles Peterson en het Jazzanova-gezelschap, die overigens ook gemakkelijk de andere edities in deze serie voor hun rekening hadden kunnen nemen. Peterson werd gevraagd zijn favoriete jazzklassiekers samen te stellen. Dus komen er knallers voorbij van legendes als Art Blakey, John Coltrane en Eric Dolphy. Jazz zoals jazz bedoeld is. Soms ontroerend, zoals het afsluitende pianonummer Peace Piece van Bill Evans. Dan weer spetterend, zoals Charles Mingus' Moves.Gilles Peterson

Jazzanova heeft inmiddels al twee Blue Note verzamelaars samengesteld. Met het historisch besef van het Duitse collectief zit het dus wel goed. Dit keer werd de heren uit Berlijn gevraagd om de hedendaagse muziek te compileren die de wortels heeft in jazz. Dat kan hedendaagse versies van klassieke stukken zijn zoals 4 Hero's benadering van Spirits in Transit of een moderne aanpak. Zoals het onnavolgbaar knap uit elkaar gehaalde en weer in elkaar gezette Everything's Changed van Matthew Herbert met zijn Big Band, begeleid door de vocalen van Jamie Lidell. Toch overtuigen niet alle nummers op het tweede deel. Peterson kon gewoon zijn favoriete knallers uitzoeken, nummers die hun kracht al hebben bewezen en al jaren meegaan. Jazzanova wil met de selectie laten horen welke kanten jazz tegenwoordig allemaal op kan en loopt zo een risico. Niet elk nummer zal ooit net zo'n status verkrijgen als de tracks op het eerste deel. Modern Times van Rima is wat dat betreft zo'n nummer dat je al vergeten bent als je het schijfje uit de cd-speler trekt. Het zwevende At Les van Innerzone Orchestra biedt daarentegen wel een juiste blik op de toekomst van jazz. Of het mooi opgebouwde Two Miles Before Dawn van Two Banks of Four.Jazzanova

Hoogtepunt: Heel cd 1, Nikki O - Butterflies, 4 Hero - Spirits in Transit, The Matthew Herbert Big Band feat. Jamie Lidell - Everything's Changed, Two Banks of Four - Two Miles before Dawn, Innerzone Orchestra - At Les en Carlo Fashion - Muster fur Kammerorchester.
Dieptepunt: Rima feat. Ian O'Brien met Modern Times en het enigszins simpele Brand New Day van Pavel Kostiuk feat. Vanessa Freeman in de Chateau Flight Remix. Het nummer is geschikt voor een dance-verzamelaar, maar past niet helemaal op de koninklijke jazzschijf.
Aanrader, twijfelgeval of bagger: Aanrader met een hoofdletter A!
Oordeel: 8,5
Luister ook eens naar:
The Kings of House
The Kings of Funk
The Kings of Disco

Gilles Peterson
Jazzanova

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws