Rolando - From There To Here & Now (NRK)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Nieuwe ronde, nieuwe kansen


Intro: DJ Rolando is voor zichzelf begonnen. De man achter de technoklassieker 'Knights of the Jaguar' zal op zijn eigen label Crossroads de komende tijd vele nieuwe releases uitbrengen. Het zijn roerige tijden geweest voor de Amerikaans/Mexicaanse dj/producer. Hij brak met zijn voormalige werkgever Underground Resistance en emigreerde naar het Schotse Edinburgh waar hij in het huwelijk trad met een lokale schone. Nu werkt hij aan een soort comeback. From There To Here & Now is zijn eerste stap naar volledige rehabilitatie.

Tekst: Marcel

Genre: House en techno met disco-, soul-, funk- en latininvloeden.
Bijzonderheden: Reden voor zijn vertrek bij Underground Resistance, het label van Mike Banks waar Rolando in '99 doorbrak met 'Knights of the Jaguar', zijn zakelijke geschillen. Dat zegt Rolando in een interview met DJ Broadcast. Het is niet het enige zakelijke geschil uit zijn carriere. Wie herinnert zich nog die hilarische discussie, twee jaar geleden in de brabbelbox, tussen de boekster van Rolando en partyorganisator Willem Laurey die hem tevergeefs had geboekt in Las Palmas? Ging ook om de centen. Of de strijd tussen de Duitse afdeling van platenmaatschappij Sony en Underground Resistance, om de rechten van 'Knights of the Jaguar'? Veel geld had de major platenmaatschappij er destijds voor over, maar Mike Banks werkt niet aan het feestje mee. In die tijd sprak ik Rolando aan op het conflict tussen Sony en UR. Hij zei dat 'ie vierkant achter zijn baas Mike Banks stond, maar daar heb ik tot op de dag van vandaag aan getwijfeld. Stel dat Rolando morgen een tweede 'Knights of the Jaguar' uit zijn mouw schudt, dan belt hij diezelfde labelmanager van Sony meteen op. Nu mag hij het immers zelf bepalen. En geld is geld. Let op mijn woorden.
Op cd 1 van deze dubbel-cd tracht Rolando met zijn nieuwe productie 'In-Transit' zijn pensioen voor een groot deel veilig te stellen. Helaas, die sound produceerde Inner City twintig jaar geleden ook al. Veel beter bovendien. Maar een middelmatige track wil natuurlijk nog niet zeggen dat hier een middelmatige dj aan het werk is. Integendeel. Zonder moeite schakelt Rolando via de funky house van Sound Stream, de bliepjestechno van Ame en de melodieuze electrotechno van Theo Parish (in de Carl Craig-mix), over naar de door disco en soul beinvloede houseproducties van DJ Sneak, Quinten Harris en Kerri Chandler. De mix op cd 1 is vooral melodieus en sferisch. De beuk gaat er op From There To Here & Now sowieso niet in. Want op cd 2, toch wel het fijnste schijfje, gaat Rolando nog verder de diepte in met warme en gevoelige tracks van o.a. David Alvarado, Vince Watson en Sueno Latino (uiteraard in de onovertroffen Derrick May-remix).
Hoogtepunt: De nog steeds prachtige Derrick May-remix van Sueno Latino, opgevolgd door de psychedelische techno van Vince Watson.
Dieptepunt: De tegenvallende productie van Rolando zelf. Je kan hem draaien, maar het is geen prime-time plaat, zeg maar.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader.
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: Rolando's Nite:Life 16
Oordeel: 8

Zaterdag 20 mei draait Rolando in Club Rotterdam.

Win, Win, Win!!! Maak kans op een gratis cd door het antwoord op de volgende vraag naar Marcel te sturen: Wat is de volledige naam van DJ Rolando (zoals 'ie ingeschreven staat bij de burgerlijke stand dus)? Succes!

NRK Music

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws