Gotan Project - Lunatico (Ya Basta)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

La come back-a del tangoLuisteren naar Lunatico

Intro: Gotan Project's eerste cd, La Revancha Del Tango, maakt in 2001 bijzonder veel indruk. In de tijd dat de loungemuziek haar hoogtepunt beleeft, wordt de mix van Argentijnse tango en dubby elektronica zeer gewaardeerd. Vijf jaar later ligt opvolger Lunatico in de winkel. Nu lounge zijn beste tijd gehad heeft, is de vraag of er nog wel behoefte is aan een nieuw album van Gotan Project?

Tekst: John

Genre: Heel moderne tango's.
Bijzonderheden: Aan de inzet van de band zelf zal het in ieder geval niet liggen. Na het succesvolle debuut werd er jarenlang over de hele wereld getoerd. In 2005 was er eindelijk weer eens tijd om nieuwe opnames te maken. Ditmaal in de 'ION'-studio te Buenos Aires. Waar onder andere tango-icoon Astor Piazzolla zijn diepste zielenroerselen had laten vastleggen. En met de hulp van een groepje, muzikaal uiterst begaafde, inboorlingen. Vooraf werd afgesproken dat dit geen herhalingsoefening mocht worden. De muziek moest nog traditioneler klinken dan voorheen. Meer organisch bovendien. Een angstaanjagend vooruitzicht voor een nuchtere Hollandse liefhebber van het fijne, vorige album. Wel, medelander Nederlander, vreest niet langer!De heren van Gotan Project

De diepgang uit zich vooral in de warme songs. Meer mooie muziek in plaats van vooral veel fijne techniek. Spanning, sensualiteit, en natuurlijk de niet aflatende 'tristesse' van de bandoneon. Veel prachtige vocalen van de alsmaar beter zingende Christina Vilallonga. Sterkere arrangementen, nog vaker een spannend opgebouwd nummer, en veel minder dan vroeger die onvermijdelijke link naar de tune van de 'Nescafe'-reclame. Het vorige album had enkele flinke pieken, maar toch ook wat vrij vlakke dalen. Deze keer blijven we steevast ruim boven de boomgrens. Welkom terug, Gotan Project. Nooit gedacht dat de tango me, na vijf jaar Maxima, nog zo zou kunnen boeien.
Hoogtepunten: Teveel om op te noemen. Maakt nog net even wat meer indruk dan het debuutalbum La Revancha Del Tango.
Dieptepunt: Geen.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader, de mix van spaarzaam toegepaste moderne elektronica met nog iets dieper gravende tango's dan voorheen, blijkt uitstekend te werken.
Oordeel: 8,5
Luister ook eens naar: La Revancha Del Tango

Gotan Project

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws