Strange Attractor - Everything is Closer (MFS)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Close to perfection



Luisteren naar Everything is Closer

Intro: Steeds vaker slaan Sonar Lodge's Richard van Kruijsdijk en zangeres Marie-Claudine Vanvlemen hun vleugels uit. Samen sta je tenslotte sterk. Dat bleek in 2004 met het prachtige minialbum Rorschach en een jaar later met de nog mooiere opvolger Rorschach II. Beide opmerkelijke gelegenheidsprojecten die het daglicht zagen onder de naam Strange Attractor, waarvoor Sonar Lodge tijdelijk werd uitgebreid met basklarinettist Niels van Hoorn en zanger Edward Ka-Spel (beiden van The Legendary Pink Dots), en met seventies progressive rock hero Richard Sinclair. Nieuwe dimensies werden aan de voor Sonar Lodge altijd al zo duistere, melancholieke sferen toegevoegd. De eerder alleen op twee lp's uitgebrachte muziek van Strange Attractor is nu verzameld op 1 cd.

Tekst: Nico

Genre: ambient jazz, post rock en electronica
Bijzonderheden: Verspreid over twee plakken vinyl was het allemaal al zo mooi wat dit bijzondere gelegenheidsproject uit de studio liet waaieren. Het altijd al wat duistere, melancholieke sfeertje dat zo kenmerkend is voor het werk van Sonar Lodge dreef op Rorschach I en II zachtjes verder het donker in. Weg echoende blaaspartijen, zacht roffelende jazzy ritmes, sissende hi-hats, twinkelende melodieen en spookachtig in en uitwaaierende klanken. Maar verzameld op 1 cd en enigszins door elkaar gehusseld valt pas echt alles op z'n plek. Zangeres Marie-Claudine Vanvlemen zit hoorbaar lekker in haar vel, blazer Niels van Hoorn reikt naar de sterren, Edward Ka-Spel zingt, mijmert en praat, en seventies progressive rock hero Richard Sinclair zweeft hoog boven dikke baslijnen en de zacht schurende beats van het muzikale tapijt dat Sonar Lodge voorman Richard Van Kruysdijk weeft. Zoals die van het meeslepende en dramatische 'Fifteen Years of Sorrow', de beklemmende electronica van 'Fishface' met een fluisterende Ka-Spel, het ingetogen, ambienteske 'Undone' of 'Simulacra', waarop een roffelend drill 'n bass ritme verstopt zit tussen een schijnbare wirwar aan prachtige melodieen. De karakteristieke, mijmerende stem van Edward Ka-Spel lijkt dan de hoofdrol op te eisen op 'Never Say Never', maar het is uiteindelijk toch de prachtige muziek, een tranentrekkende combi van elektronica en instrumentatie, die het kippenvel metersdik laat opkomen. Een prachtplaat.
Hoogtepunt: Fifteen Years of Sorrow, Never Say Never, Dreamtime
Dieptepunt: -
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader.
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: De Sonar Lodge albums Sound Effects en Needlework. Raadpleeg meteen ook de rest van de catalogus.
Oordeel: 9

Love2Party mag een aantal exemplaren weggeven. Stuur Nico het goede antwoord op de volgende vraag: Wie vormen de formatie Strange Attractor? Alleen de antwoorden met volledige adresgegevens worden in behandeling genomen. Succes.

Music For Speakers op Love2party.nl:

Labelimpressie: Music For Speakers
Interview: Harco Pront
Recensie: Amplified - Popular Music Must End
Recensie: Strange Attractor - Rorschach II
Recensie: Strange Attractor - Rorschach
Recensie: Compilation 2
Recensie: Sonar Lodge - Soundeffects
Recensie: Madcap / Harco Pront / Aardvarck
Recensie: Sonar Lodge - L.O.V.E.
Recensie: Sandor Caron - Agenda ep


Meer infoMusic for Speakers

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws