Fila Brazillia - Retrospective (Twentythree Records)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Lopende bandwerk


Intro: In vijftien jaar tijd produceerden Steve Cobby and Dave McSherry onder hun Fila Brazillia-pseudoniem tien albums, twee remixverzamelaars, even zoveel mixcompilaties en meer dan honderd remixen. Hoog tijd voor een terugblik op hun carriere, met volgens de heren een overzicht van de allermooiste Fila-producties ooit.

Tekst: Marcel

Genre: Triphop, downtempo grooves.
Bijzonderheden: Fila Brazillia. Het nieuwe is er nu wel vanaf. Vooral de laatste jaren is de muziek, enkele uitzonderingen daar gelaten, niet zo vooruitstrevend als in de begindagen van de triphopformatie uit het Engelse Hull. Zo vernieuwend en tijdloos als de lp's Luck Be a Weirdo Tonight ('97) en Paper Clown ('98) klonken, zo achterhaald en middelmatig waren de laatste twee albums Dicks ('03) en The Life and Times of Phoebus Brumal ('04). Dat hoor je terug op deze veredelde best off. Want naarmate Retrospectiva vordert - de veertien tracks, geproduceerd tussen '90 en '06, zijn in chronologische volgorde geselecteerd - hoor je het verval in de muziek sluipen. Een soort gemakzucht. Alsof de muziek van Fila Brazilla op dezelfde manier wordt gefabriceerd, zoals de sauzen van Uncle Bens - via de lopende band dus.
Hoogtepunt: Het prachtige 'A Zed And Two L's', afkomstig van het tweede Fila-album Main That Tune.
Dieptepunt: De mislukte funk/rock/house crossover 'You Won't Let Me Rock', afkomstig van het meest recente Fila-album Dicks.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Twijfelgeval. De echte Fila-fan, die alle albums natuurlijk al in de kast heeft staan, heeft dit overzicht helemaal niet nodig. Degene die nog nooit van Fila Brazillia heeft gehoord, moet zich eerst een potje gaan schamen en daarna op zoek naar een van de eerste albums (tip: die ene cd met dat konijntje op de hoes).
Oordeel: 7
Luister ook eens naar:
Fila Brazillia - Another Late Night

Retrospective van Fila Brazillia is vanaf volgende week verkrijgbaar

Fila Brazillia

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws