Marc Mac presents Visioneers - Dirty Old Hiphop (BBE)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Slappe hiphophap



Luisteren naar Dirty Old Hiphop

Inleiding: 4 Hero-lid Marc Mac noemt zijn nieuwe project Dirty Old Hiphop. Eigenlijk klopt die betiteling niet. Bij zijn Visioneers is geen plaats voor oude opvattingen. Hij brengt hiphop op een vernieuwende manier en maakte er een soort van luisterjazz van. Vies is ook al niet van toepassing op zijn project, want het album is schoon en glad geproduceerd.

Tekst: JRN

Genre: jazzy hiphop
Bijzonderheden: Hiphop is van oorsprong een rebelse muzieksoort, bedoeld om de maatschappij hardhandig te bekritiseren. Met goede hiphop kunnen alle muzieksoorten worden omsloten. Als het maar impact heeft. Een heftig rockende beat, een funky groove, een jazzy flow. Het kan allemaal. Wat echter niet kan, is hiphop op zijn beurt weer in andere verschijningsvormen gieten. Dan verliest de muziek alle kracht, en dat is toch wel wat er gebeurt op Dirty Old Hiphop.



De tracks...

Niets ten nadele van de overwegingen van de gerenommeerde Marc Mac, hiphop was wel degelijk zijn eerste liefde. Met Dirty Old Hip Hop heeft hij geprobeerd die liefde te integreren in een soort van halfslachtige poging om mooie jazz te maken. Waarschijnlijk ook om aan te tonen dat hiphop voor een flink deel gestoeld is op jazz, iets wat de huidige generatie nog wel eens vergeet. Maar ook jazz is van oorsprong rebels, en ook dat is geheel niet terug te horen. Hoewel het aanbod van artiesten verantwoord is, behalve Marc Mac werkten ook andere getalenteerde producers mee aan het project, glijdt het geheel maar lusteloos in elkaar. Het mooie basloopje in Funk Box en het zomers wiegende ritme van Dirty Old Bossa Nova. En 55 Dollars kan je inderdaad jazzy noemen en bij Funk Box en Paul's Guitar Story zijn er nog wel een beetje broken beats terug te vinden. Als hij nou inderdaad broken beats versies van zulke favorieten had gemaakt, dan was het misschien echt vernieuwend en krachtig geweest. Nu zet je toch liever de originele versie van Runnin' van The Pharcyde op of The World It's Yours in de oorspronkelijke uitvoering van Nas. Want dit album mist bezieling en overtuigingskracht.
Hoogtepunt: Mooi gemaakt...
Dieptepunt: ...maar dat kan je ook van bewerkingen van James Last zeggen.
Aanrader, twijfelgeval of bagger: twijfelgeval, de visie van Visioneers is ondanks de harmonische, muzikaal gebrachte uitvoeringen een beetje een slappe hiphophap.
Oordeel: 6,5
Luister ook eens naar:
4 Hero
Kid Sublime

BBE Music

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws