Timeless' Finest Jazz - Compiled by Kindred Spirits

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Ode aan Timeless Jazz



Luisteren naar Timeless Finest Jazz

Inleiding: Met de release van Dutch Rare Groove was er eind vorig jaar opeens aandacht voor Neerlands muzikaal erfgoed. Rond diezelfde periode stelde het Amsterdamse Kindred Spirits-collectief ook een album samen. Daarvoor doken ze in het archief van het kleine Nederlandse platenmaatschappij dat als eerste Europese label Amerikaanse jazz uitbracht. De uitgave werd over het hoofd gezien, ook door ons. Bij deze toch nog wat terechte aandacht.

Tekst: JRN

Genre: Jazz
Bijzonderheden: Natuurlijk zijn de meeste nummers op deze compilatie opgenomen in het Mekka van de Jazz: New York. Er is tevens een opname uit San Francisco en een compositie die in Parijs op band is gezet. Daarnaast zijn er twee nummers in het onwaarschijnlijk opmerkelijke Loenen aan de Vecht opgenomen, en zelfs drie tracks in Monster. Pharoah Sanders blijkt in 1987 zijn losjes swingende 'Africa' te hebben uitgevoerd in het Westlandse kustplaatsje. Net als het Samba Trio met 'Aquelas Coisas Todas'. De bijdragen van Batida worden gekenmerkt door snelle percussie en veel pianoaanslagen, de zangeres houdt het maar net bij. Ook 'Sayanara Blues' van The Bronx Horns gaat als een trein. Danielle van Eddie Marshall blijkt vooral een oefening voor xylofoon.
Timeless lijkt hun artiesten vooral artistieke vrijheid te hebben verleend, en dat valt te prijzen. Soms levert dat wat experimentele nummers op, maar vooral ook enkele mooie composities.
Hoogtepunt: 'Sayanara Blues' van The Bronx Horns, 'The Rise of Atlantis' van Carter Jefferson, 'Vera Cruz' van Batida en de spetterende opener 'Articulation' van Rodney Jones.
Dieptepunt: 'The Gift' van diezelfde Rodney Jones is meer geschikt als liftmuzak.
Aanrader, twijfelgeval of bagger: Aanrader, het is een mooi bewijs voor het bestaan van Timeless. Een vrij onbekende Nederlandse platenmaatschappij die zomaar platen van aansprekende jazzmuzikanten als Pharoah Sanders en Rodney Jones heeft uitgebracht.
Oordeel: 7,5
Luister ook eens naar:
Deelder Draait
Deelder Draait Door
Deelder Blijft Draaien

Timeless Jazz
Kindred Spirits
Dopeness Galore

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws