Appelsap The Fresh Mixtape Series Vol. 3

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Sappig



Appelsap-resident Tom Trago

Inleiding: 'Alweer zo'n urbanfeest' was de reactie op het forum van deze website toen bekend werd dat het Amsterdamse Appelsap ook in Rotterdam feesten zou gaan organiseren. Komende vrijdag is het zover, in Off_Corso schenken SP en Tom Trago hiphop. Maar dan wel hiphop met oog voor de historie van de muziek, dus ook funk, jazz, disco en soul. Dat is ook het geval op de onlangs verschenen Appelsap-mixtape, samengesteld door Tom Trago.

Tekst: JRN

Genre: Hiphop in zijn volledige verscheidenheid
Bijzonderheden: Appelsap was de organisatie die meesterproducer JayDee enkele maanden voor zijn dood nog naar Amsterdam haalde voor een exclusief optreden. Op deel drie van de serie mixtapes die de Amsterdamse organisatie uitbrengt, wordt weer duidelijk dat het wegvallen van JayDee een enorm gemis is. Tom Trago selecteerde enkele tracks van de producer. Zoals de remix van 'Love Junkee' van DJ Cam & Cameo, en zijn betrokkenheid bij J-88. J-88 maakte een uitgeklede akoestische remix van 'People Make the World go Round' van Innerzone Orchestra (oftewel Carl Craig), die Tom Trago ook selecteerde. Verder staan er tracks op van Slum Village en The Pharcyde, waar de als James Yancey geboren JayDee aan meewerkte. Zelfs het gecompileerde Runnin' van The Visioneers is eigenlijk een product van JayDee, want Marc Mac (4 Hero) bewerkte de oorspronkelijke track van The Pharcyde voor zijn Visioneers-project. Trago plakte Saudade Ven Correndo van Stan Getz ervoor, de jazzcompositie vormde deels de basis voor Runnin'. Met Eddie Harris van Clifford Jordan koos Trago ook nog voor een andere jazzartiest. Trago heeft oog voor alle inspiratiebronnen van hiphop. Want ook Gill Scott Heron en het ietwat belegen disconummer 'L. A. Nights' van Yasuko Agawa zijn uitgekozen. Voor de rest hiphop van de oude stempel van Biz Markie en Lord Finesse en hun opvolgers als Mos Def, The Roots, Medaphoar en Madlib. Met Kid Sublime en Mustang wordt nog even tegen de dance aangeschuurd. Maar Tom Trago houdt het vooral easy going. En dat is wel zo lekker.
Hoogtepunt: Stan Getz - Come Vernia en de overgang naar de versie van Runnin' van The Visioneers. Het basloopje van Nightlife van Medaphoar.
Dieptepunt: 'L.A. Night' van Yasuko Agawa neigt bijna naar liftmuzak.
Aanrader, twijfelgeval of bagger: Aanrader, maar aangezien het een promoalbum betreft, zullen er niet veel exemplaren in omloop zijn.
Oordeel: 8
Luister ook eens naar:
Mark rae - ode to a dying dj
Dobie - the sound of one hand clapping

Appelsap komende vrijdag in Off_Corso met SP, Tom Trago en host Lefty. In de lounge Inna Vision en Mind Eye (Da Circle of Sole). Aanvang 23.00 uur, toegangsprijs 12,50

Appelsap

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws