DJ-Kicks - The Exclusives (!K7)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Trends van tien jaar terug


Intro: Een ding moet je de mensen van het platenlabel !K7 nageven: ze hebben een neusje voor hipheid. Het label stond aan de wieg van de loungehype, maar toen die overgewaaid was, schakelde !K7 moeiteloos over naar broken beats, om hierna even zo makkelijk aan te haken bij de volgende rage: electroclash. Dat maakt van DJ-Kicks, the exclusives een overzicht van tien jaar hippe muziek.

Tekst: Roelf Jan

Genre: Lounge, broken beats, house, electro, noemt het maar op.
Bijzonderheden: Het paradepaardje van !K7 is de reeks DJ-Kicks-albums, waarop een keur van artiesten een selectie van favoriete tracks mag samenstellen. Een overzicht van tien jaar DJ-Kicks levert een zeer diverse cd op, waarop te horen is hoe het label van stijl naar stijl hopt, maar wel altijd oog heeft voor kwaliteit. Na beluistering van het verzamelalbum zou je kunnen concluderen dat het Berlijnse label K7 met alle winden meewaait. Maar evenzo goed zou je kunnen beweren dat het label zichzelf voortdurend blijft vernieuwen.
Tien jaar geleden waren Kruder & Dorfmeister ongeveer de allerhotste producers op deze aardbol. In hun kielzog volgden Terranova en Thievery Corporation, die allen dezelfde dubby, loungy sound hadden. Toen het slome hangen op banken iedereen de keel begon uit te hangen, wisten de mensen achter !K7 wat er moest gebeuren: ze doken op 'the next big thing'. Dit waren de broken beats van Truby Trio en Vikter Duplaix. Vervolgens was electro aan de beurt. Soms werd raak geschoten ('Behind the Wheel' van Playgroup en 'The Black Keys Work' van Erlend Oye), maar soms werd de plank ook flink mis geslagen (Tiga's 'Hot in Herre').
The exclusives geeft een leuk historisch overzicht van een label dat zichzelf voortdurend herontdekt, maar is een weinig samenhangend album. Daarvoor ligt het downtempogekabbel van de eerste jaren teveel weg van de electroclash die op de tweede helft van de cd te horen is.
Hoogtepunt: Het moet gezegd worden: !K7 is wel trendsettend.
Dieptepunt: Maar wie zit er nu nog te wachten op trends van tien jaar terug?
Twijfelgeval, aanrader of bagger: Twijfelgeval. Eigenlijk heeft die loungemuziek de tand des tijds niet doorstaan. En ik vermoed dat dit over tien jaar ook het geval blijkt te zijn met de electro van vandaag de dag.
Oordeel: 5,5
Luister ook naar: Al de mix-cd's uit de dj Kicks-serie.

Tracklist:
1.Kruder & Dorfmeister - Black Baby
2.DJ Cam - Bronx Theme
3.Terranova - Contact
4.Thievery Corporation - It Takes A Thief
5.Kid Loco - Flyin' on 747
6.Truby Trio - High Jazz
7.Vikter Duplaix - Sensuality
8.Playgroup - Behind The Wheel
9.Tiga - Hot In Herre
10.Chicken Lips - Bad Skin
11.Erlend Oye - The Black Keys Work
12.The Glimmers - Cassette
13.Annie - The Wedding
14.Carl Craig - DJ-Kicks (additional Bonus-Track)

!K7

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws