Kenny Dope presents Randy Muller's Best

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Rehabilitatie voor RandyLuisteren naar Randy Mullers Best

Inleiding: Kenny Dope maakte in 1995 een album alias The Bucketheads. De nummers op het album kwamen niet uit de lucht vallen, hij maakte dankbaar gebruik van de basis van nummers van anderen. Zoals Movin van Brass Construction. Een nummer van producer/arrangeur Randy Muller. Kenny Dope scoorde hits, maar Randy Muller bleef onbekend. Kenny Dope maakt dat met alweer een nieuw album echter goed. Hij gebruikte de originele opnames van Muller uit de jaren '70 en '80 en verfriste die. Ziedaar een prachtig eerbetoon aan een disco- en funkicoon.

Tekst: JRN

Genre: disco/funk
Bijzonderheden: Muller ging schuil achter bands als BT Express, Skyy en Brass Construction. Allemaal bands die flink zijn geplunderd door de latere dance- en hiphopproducers. De sterke arrangementen bleken zeer bruikbaar voor herbewerking, als sample of om na te spelen. Muller maakte melodieuze funk en gleed later zodoende moeiteloos succesvol de disco in. Met zijn muziek legde hij de basis voor het latere soulvolle garage-geluid, de typische dance-stroming uit New York bekend door artiesten als Blaze en Masters at Work.
Kenny Gonzalez nam de taak op zich om zijn werk wat op te frissen, maar hij heeft de nummers wel in tact gelaten. Gelukkig maar, want met de oorspronkelijke zorgvuldig opgebouwde nummers is niets mis. Rijke orkestraties, gitaarloopjes en vioolpartijen, maar toch nog aanstekelijk. Natuurlijk het zo herkenbare 'Movin', maar ook de twee andere nummers van Brass Construction zijn grijpend: 'Ha Cha Cha' en 'Changin'. Skyy kwam uit op Salsoul, natuurlijk altijd een goed teken. 'Call Me', 'Let's Celebrate' en 'High' werden hits. Het zijn dan ook meer liedjes met teksten, terwijl de nummers 'Express' en 'Peace Pipe' van BT Express meer langgerekte grooves zijn, maar nog steeds typisch Muller. Voor Raphael Cameron maakte Muller 'Boogie's Gonna Get Ya' en inderdaad het nummer is pakkend. Muller had echt een patent op zulke catchy arrangementen.
Uitsmijter 'I Surrender' van Funk Deluxe met de krachtige zangstem stamt uit de jaren '90. Wat Muller nou uitspookt is niet bekend. Hopelijk resulteert de release van dit album dat hij weer de studio induikt.
Hoogtepunt: 'Boogie's gonna get you'
Dieptepunt: niet van toepassing
Aanrader, twijfelgeval of bagger: Ik heb een T-shirt waarop staat: 'Disco Sucks'. Maar dat is natuurlijk niet waar. Dat blijkt wel weer uit dit album.
Oordeel: 8
Luister ook eens naar: Kenny vs. P & P Records & Kings of Funk

Masters at Work

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws