Prefuse 73 - Security Screenings (Warp)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Geen verrassende knipsels


Intro: Wie Guillermo Scott Herren nu nog niet kent, moet de laatste jaren wel in een kast gebivakkeerd hebben. De man die doorbrak met prettig verknipte hiphopcollages beviel onlangs nog van 'The Singles Collection 03-05', een grotendeels onverknipte hiphopplaat die je toegloeit als een warme straalkachel. Op zijn nieuwe minialbum 'Security Screenings' neemt hij de schaar weer ter hand, maar helaas knipt hij niet altijd binnen de lijntjes.

Tekst: Paul

Genre: Elektronische hiphop
Bijzonderheden: Nee, heel verassende knipsels krijgen we niet van meneer Scott Herren. 'Security Screenings' klinkt bij vlagen als een verzameling b-kantjes die te lang in de ijskast heeft gelegen, of als de flauwe kliekjes van een opgewarmde maaltijd. Scott Herren heeft dat ook door, en probeert het gebrek aan spanning te verdoezelen met peperig electronicageweld. Slecht is het album nu ook weer niet. Nog altijd zetten tracks als 'No origin' en 'Mud In Your Mouth' je hoofd in een dikke headnod-beweging; nog altijd kun je lekker luieren op rokerige tracks als 'Matrimonioids' en 'With Dirt And Two Texts'. Maar als geheel is het allemaal te weinig. Het album heeft meer funk nodig, langere tracks, meer evenwicht. De schurende ritmesecties overschreeuwen de vaak zo catchy basis: telkens als Scott Herren een dijk van een beat te pakken heeft, ontregelt hij de boel met onnavolgbare glitch. Op 'Creating Cyclical Headaches' bijvoorbeeld, krijgt hij van collega Four Tet een duizelingwekkend lekker melodietje aangereikt, dat hij alleen nog op smaak hoeft te brengen. In zijn onbeholpenheid gooit Scott Herren er een halve fles azijn over, en schiet hij uit met peper en zout. Tja, zoiets is natuurlijk niet meer te eten. Wel lekker is de track 'One star And Three Stripes', met een aanstekelijk fluitje en de schurende ritmes op de juiste plaats. Maar waarom duurt dit allemaal maar anderhalve minuut?! Het zou beter zijn als Scott Herren de volgende keer selectiever te werk gaat en zijn slechte tracks gewoon in de prullenbak gooit.
Hoogtepunt: 'No Origin', 'One Star And Three Stripes' en 'Mud in your mouth'.
Dieptepunt: De gemiste kans op 'Creating Cyclical Headaches'
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Toch wel een twijfelgeval
Oordeel: 6,5
Luister ook eens naar: Ik kan je nog wel een keer Prefuse 73 -Surrounded By Silence of Piano Overlord - The Singles Collection 03-05 aanraden, maar probeer ook eens iets van Dabrye, Machine Drum, Kelpe of Diplo.

Meer info:
Prefuse 73
Warp

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws