Back to Mine - Liam Prodigy (DMC)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Slechts 1 surprise



Luisteren naar Liam Howlett's Back to Mine

Inleiding: De enige plaat van The Prodigy die er heden ten dage nog toe doet, is eigenlijk niet eens een echt album van de Engelse band. Natuurlijk zijn Fat of the Land en Music for the Jilted Generation nog steeds goede dance-albums, maar inmiddels wel een beetje gedateerd. The Dirtchamber Sessions volume 1 echter is nog steeds van belang. Voorman Liam Howlett mixte in 1999 op de ouderwetse manier het zeer boeiende album met al zijn inspiraties aan elkaar. Back to Mine: Liam/ The Prodigy is alles behalve Dirtchamber Sessions volume 2.

Tekst: JRN

Genre: Van alles en nog wat
Bijzonderheden: Back to Mine is een cd-serie waarvoor artiesten wordt gevraagd een persoonlijke selectie te maken van nummers om tot rust te komen. Hoe chaotisch is het in zijn hoofd als Liam Howlett rustig wordt van 'Welcome to the Terrordome' van Public Enemy en 'Feel Good hit of the Summer' van Queens of the Stone Age? Deze nummers volgen na opener 'Wake the Fuck Up,' een speciaal voor de cd gemaakt nieuw Prodigy-nummer. Liam heeft de opdracht duidelijk niet begrepen. Bovendien heeft het nummer heel wat weg van 'Ain't talking bout dub' van Apollo 440. Howlett schakelt echter wat terug met 'I'm 5 years ahead of my time' van The Third Bardo, een vrij obscuur psychedelisch rocknummer. Ook het punknummer 'Smiling Dogs' van Vatican DC is minder bekend. Verder staan er heel wat inkoppertjes op. The Jam, ELO en P.I.L. (met het nogal langdradige Rise, met ook nog folkinvloeden) zijn vertegenwoordigd. Meat Beat Manifesto levert het vroege rave-nummer 'Radio Babylon' (ook gebruikt op Dirtchamber Sessions). 'Jolene' van Dolly Parton is gecompileerd alsook 'A Message to you Rudy' van The Specials. Van The Stranglers werd 'Peaches' uitgekozen. Naast Public Enemy koos Liam voor de overbekende hiphopnummers 'Nothing' van Noreaga (de doorbraak van The Neptunes) en 'Release Yourself' van Method Man, natuurlijk in de Prodigy-remix. De enige echte surprise is het reggaenummer 'I Chase the Devil' van Max Romeo - tevens de inspiratiebron van 'Out of Space'. Liam heeft duidelijk weinig tijd genomen om tijdloze muziek op te speuren. En dat hoor je terug.
Hoogtepunt: De herontdekking van Dirtchamber Sessions volume 1
Dieptepunt: De saaie tracklist.
Aanrader, twijfelgeval of bagger: Je hoeft niet heel veel muzieksmaak te hebben om zelf een meer interessante mix samen te stellen. Bagger dus.
Oordeel: 5
Luister ook eens naar: Alle andere edities van Back to Mine, die wel een aanvulling zijn op je collectie

The Prodigy

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws