Jon Cutler in the Mix (Soulstar)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Amerika: weing olie, voldoende houseLuisteren (incl. tracklist) naar Jon Cutler in the mix

Intro: Met de vocale housetrack 'Is It Yours' scoorde Jon Cutler een jaar of vijf geleden een knijter van een hit. Met het soulvolle housenummer, dat terechtkwam op tientallen verzamelaars en een stuk of dertig keer werd geremixt, zette de Amerikaanse dj/producer zichzelf en zijn label Distant Music definitief op de kaart. Ondanks een redelijke productiviteit, bracht hij nog geen studioalbum uit. Ondertussen remixte hij zowat de voltallige mondiale housefabriek op zijn eigenzinnige wijze. In The Mix is, hoe verrassend, zijn nieuwe mixalbum.

Tekst: Marcel

Genre: House en garage.
Bijzonderheden: Soulvolle house en garage. Wanneer is het ethisch verantwoord en wanneer is het piemelig? DJ Roog liet onlangs op zijn Hardsoul-mixdubbelaar horen dat de grenzen dicht bij elkaar liggen. Cd 1; een verzameling prachtige, diepe housetracks, was wonderschoon. Cd 2; besmeurd met dertien in een dozijn house met gelikte riedeltjes, werkelijk niet om aan te horen. Jon Cutler, met wie Roog overigens ooit samen een dubbelmixalbum samenstelde, besloot dan ook om maar 1 cd te mixen, en juist alleen de diepere houseplaten aan bod te laten komen. De tracklist zegt eigenlijk al genoeg. Platen van o.a. Kerri Chandler, Quentin Harris, Gerideau, Faze Action en natuurlijk meneer Cutler zelf. Diepe, soulvolle house en pompende garage uit Amerika. Soms komen er ook goede dingen uit dat land.
Hoogtepunt: De baslijnen van Jon Cutler's eigen bijdrage 'The Harmonica Walk' dringen door tot in mijn onderbuik. Een lichaamsdeel dat even later ook wordt veroverd door Gerideau's prachtige 'Deeper Love' (ism Harley & Muscle). New York-garage van de hoogste categorie!
Dieptepunt: De handtasjeshouse van Quentin Harris en de zeikerige vocalen van Monique Bingham in het nummer 'Poor People'.
Aanrader, twijfelgeval of bagger? Aanrader. Sta op het punt om af te reizen naar New York, waar deze man in een van de clubs regelmatig te bewonderen is.
Luister ook eens naar: Osunlade, Jerome Sydenham, Blaze & Terry Lee Brown Jr.
Oordeel: 7,5

Soulstar Records