Layo & Bushwacka! - Feels Closer (Olmeto Records)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Gevarieerder en (muzi)kaler


Intro: Dit weekend zijn Layo en Bushwacka! te bewonderen in de Utrechtse Winkel van Sinkel (zaterdag) en de Amsterdamse Melkweg (zondag). De optredens staan in het teken van de Feels Closer-albumtour. Hoewel het derde studioalbum van het duo pas op 13 maart verschijnt, publiceren wij alvast een recensie. Aangezien de heren het nieuwe materiaal zullen uittesten op het publiek, weet je meteen wat je in de Winkel van Sinkel en/of Melkweg kunt verwachten.

Tekst: Marcel

Genre: Techno, house, breaks, downtempo.
Bijzonderheden: Gelijktijdig met de Feels Closer-tour is de release van de eerste single 'Life2Live'. Hoewel het origineel, tevens eerste nummer van het album, maar een kale, weinig omvattende techhouse-track is - met alles behalve diepzinnige teksten van Green Velvet, schijnen de remixen (afkomstig van Loco Dice, Jesse Rose en Green Velvet) erg in orde te zijn. Maar pin me er niet op vast, het zijn de reacties van enkele dj's die de plaat inmiddels draaien. De titeltrack is al veel spannender. Een zweverige technoproductie met veel percussie en fraaie soundscapes. Op 'Ride The Train' gaan de heren de diepte in. Het warme, melodieuze techhouse-nummer, waarvan het tempo iets lager ligt dan op de vorige twee tracks, is behoorlijk muzikaal. Piano's en gitaren ondersteunen de diepe, op sissende hihats gedreven, baslijnen. Na drie laidback en jazzy georienteerde tracks, waarvan de sound goed te vergelijken is met producties van o.a. DJ Cam en Nightmares on Wax, komt er met het swingende 'Dr. Teeth' weer heel even beweging in Feels Closer. Maar die verdwijnt als sneeuw voor de zon met een slappe rework van Ella Fitzgerald en & Louis Armstrong's 'Isn't It A Lovely Day'. Gewaagd is het wel, om zo'n tijdloos muziekstuk in een nieuw jasje te hijsen. Echter wordt het jasje er niet mooier van als je het origineel voorziet van alleen een kale baslijn en wat percussie.Layo & Bushwacka!

Dat het album niet alleen in het kille Engeland maar ook in Rio de Janeiro is opgenomen, blijkt wel aan de warme sound. Feels Closer is vooral een sferische plaat. Vooral de laatste twee tracks versterken dat gevoel. Het nummer 'Saudade' bevat zelfs latin-vocalen. Daarmee zullen Layo & Bushwacka! ook de harten stelen van hun Zuid-Amerikaanse fans. Het schijnt dat hun best verkochte single ooit - 'Love Story' - in Argentinie en Brazilie de hoogste verkoopcijfers heeft gehaald. Dan is het dom als je daar als artiest niet op inspeelt. Enig minpunt van dit album is dat het soms lijkt alsof de nummers, in een paar gevallen, nog niet af zijn. Zeven minuten lang een bas- en melodielijn is wat 'te weinig van het goede'. Ondanks dat zijn Layo & Bushwacka! er met een gevarieerde plaat in geslaagd om het techhouse-imago van zich af te slaan.
Hoogtepunt: De diepe housebeats en mooie melodieen op 'Ride The Train'.
Dieptepunt: De misplaatste cover van Fitzgerald en & Louis Armstrong.
Twijfelgeval, aanrader of bagger: Aanrader. Hoewel een clubhit als 'Love Story' ontbreekt, is Feels Closer een prima aanvulling op je Layo & Bushwacka!-collectie.
Oordeel: 7
Luister ook eens naar: Layo & Bushwacka! - All Nite Long (End Recordings)

Om de release van het album te hypen zijn er drie gelimiteerde single-releases verschenen. Daarop staan enkele tracks van het album en ander exclusief materiaal. Het album Feels Closer ligt 13 maart in de winkel

Interview Layo & Bushwacka!
Olmeto Records

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws