Yonderboi - Splendid Isolation (Mole Listening Pearls)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Geen dance, maar je kan er wel op dansen



Luisteren naar Splendid Isolation

Intro: Negentien is 'ie, als Laszlo Fogarazi jr. alias Yonderboi in 2000 met het album Shallow & Profound een krater slaat in het Hollandse loungelandschap. Zijn stijl, een mix van Oost-Europese filmmuziek en jazzy triphop, wordt zo populair dat de boekingen niet aan te slepen zijn. Met diverse tours over de hele wereld als gevolg. Vandaar dat opvolger Splendid Isolation pas vijf jaar later het levenslicht ziet.

Tekst: Marcel

Genre:
Westerse popmuziek met Balkan lounge-invloeden.
Bijzonderheden: Voorafgaande aan zijn eerste Nederlandse optreden in 2000 weten we de Hongaar te strikken voor een interview. Hij hekelt de muziekmedia op dat moment, omdat ze hem in een hokje stoppen. Want, zo wordt geschreven: 'Yonderboi is een loungeproducer'. "Daarmee mag je mijn muziek niet vergelijken", zegt hij. "Ik vind negen van de tien loungeplaten eentonig en slecht geproduceerd. Een gelikt melodietje met een simpele bossanova-beat, en we hebben een loungeplaat. Zo zit mijn muziek niet in elkaar."


Wellicht omdat hij af wil van het lounge-imago, gooit Yonderboi het roer op Splendid Isolation drastisch om. Het is een diverse popplaat geworden, met mannelijke (soms ook vrouwelijke) vocalen, gitaren en pianopartijen. Vooral de productie, met medewerking van onze eigen Junkie XL., is ontzettend strak. Nooit eerder klonken de beats zo vol en de soundscapes zo helder als op het tweede album van Yonderboi. De muziek op Splendid Isolation heeft het meeste weg van de stijl van Moby, maar dan betere geproduceerd. Tussendoor zijn er raakvlakken te bespeuren met New Order, Coldplay en Rinocerose - de Franse popdance-act. Los daarvan is de nieuwe plaat van Yonderboi even eigenzinnig als commercieel. Maar daardoor zeker niet slecht. Sterker nog, productioneel beter dan zijn debuutalbum.
Hoogtepunt: Het swingende 'People Always Talk About The Weather'.
Dieptepunt: De bijna deadmetal op het nummer 'Soulbitch'.
Aanrader, twijfelgeval of bagger: Aanrader. Het is geen dance-album, maar je kan er wel op dansen.
Oordeel: 8
Luister ook eens naar: Van Moby tot Coldplay en van New Order tot Rinocerose.

Yonderboi

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws