Off the Wall - Topnotch DVD Mix

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Visuele reis langs hiphopclips


Inleiding: Love2Party. Dus ook liefde voor hiphop. Want ook met deze muziekstijl kan een feestje gevierd worden. Zet 'Wie is Ut' van DuvelDuvel maar eens op. Deze Rotterdamse apen bewijzen samen met Opgezwolle en Kubus dat Nederhop niet altijd een scheldwoord hoeft te zijn. Platenmaatschappij Topnotch wordt tegenwoordig hogelijk gewaardeerd voor haar vertrouwen in bovengenoemde acts. Maar het label onder leiding van visionair Kees de Koning bestaat al tien jaar. Daarom werd er een compilatiealbum samengesteld. Voor de verandering eens geen audio-cd, maar een dvd waar vele clips uit de catalogus aan elkaar zijn gemixt.

Tekst: JRN

Genre: hiphopclips
Bijzonderheden: VJ Supreme Cuisine and DJ Mel van Off The Wall wachten niet tot de dvd-draaitafel gemeengoed is geworden. Nee, ze hebben de vaardigheden die nodig zijn al onder de knie. Ze werden door Topnotch gevraagd clips aan elkaar te mixen voor een jubileumuitgave. Met als gevolg een visuele reis langs veteranen Yukkie B (Wat Nou?), Postmen (U Wait, Cocktail en De Bom), Extince (Kaal of kammen, De avonturen van de Exter-o-naldus en Spraakwater), Sugacane (Can't fool mine) en nieuwkomers als VSOP uit Spijkenisse en Raymzter. Maar ook Party Squad en de bobbelende mannen van K-Liber zijn aanwezig. Topnotch heeft altijd commerciele nummers en acts als Def Rhymz afgewisseld met artistieke muziek zoals tegenwoordig Kubus en Opgezwolle die maken. Alleen zo heeft het label kunnen overleven in de kleine platenmarkt van dit landje.
De videomix belicht beide kanten va het verhaal. Als je alleen naar de muziek luistert, zijn de overgangen nogal simpel. Echter deze vj's letten vooral op het beeld. Ook dan zijn sommige keuzes van mixen voorspelbaar. Bijvoorbeeld als het tussenstukje in Wie is Ut aanbreekt waar twee jongetjes een hiphopversie van het spel Wie is het spelen en er wordt gevraagd: Is het een Marokkaan? Natuurlijk wordt Kutmarokkanen??! van Raymzter er vervolgens ingemixt.
Maar in zijn geheel is het project een mooi pakketje geschiedenis. Vooruitstrevend bovendien.
Hoogtepunt: Alle aanwezige clips van Extince en Wie Is Ut van DuvelDuvel. Bovendien zijn de clips Rustug en Tjappies & mammies van Opgezwolle zonder dollen heel mooi gemaakt.
Dieptepunt: Dat de clips niet volledig te bekijken zijn, en de schijf is vanzelfsprekend niet bruikbaar voor in een diskman of cd-speler.
Aanrader, twijfelgeval of bagger: Aanrader. Mooi om te zien dat de kwaliteit van clips zo veel beter is geworden.
Oordeel: 7
Luister (of beter kijk) ook eens naar: Jeugd van tegenwoordig & Ninja Tune Zen Retrospective

Off the Wall verzorgt elke tweede vrijdag van de maand de clubavond SEEN in Hotel Arena. Dan mixen ze pop-, house-, underground- en hiphop-clips vijf uur lang aan elkaar. De volgende editie is 10 februari.

L2P-verslag 10 jaar Topnotch @ Melkweg
Topnotch
We are off the wall

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws