Soma Compilation 2005 (Soma)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Alle Soma-knallers op een rijtje



Luisteren naar Soma Compilation 2005

Intro: Aan het eind van elk jaar brengt Soma Records een compilatie-cd uit met de beste tracks die de afgelopen twaalf maanden het levenslicht hebben gezien. En werkelijk elk jaar maakt het Schotse label van Stuart McMillan en Orde Meikle alias Slam indruk met een verzameling solide technoproducties. Voor het eerst in haar vijftienjarige (!!) bestaan worden we verwend met een dubbel-cd, bestaande uit een schijfje met elf losse tracks en een schijfje met een dj-mix van Funk D'Void.

Tekst: Marcel

Genre: Techno
Bijzonderheden: Tegenwoordig woont hij in Barcelona, maar de uit Glasgow afkomstige Lars Sandberg alias Funk D'Void blijft trouw aan zijn Schotse werkgever. Daar is hij, met vier studioalbums en vele vinylreleases en remixen achter zijn naam, een van de hofleveranciers. Ondanks het feit dat hij dit jaar geen enkele productie heeft gemaakt (op een samenwerking met Phil Kieran na), mag hij zich wagen aan de 'jaarmix' van Soma. Vanaf het eerste nummer laat hij zich meteen van zijn beste kant zien. Hij opent met het fraaie, melodieuze 'Kill The Pain' van Slam, om zich vervolgens een weg te banen tussen het minimale technowerk van Alex Smoke, die het afgelopen jaar indruk heeft gemaakt met zijn album Incommunicado. Dan verrast Funk D'Void ons met de Franse filterdiscohouse van Hystereo's 'Resistance'. Op de website van Soma staat vermeld dat deze act bestaat uit de producers Conor Murphy en Jack Byrne uit Dublin, maar het zal geen complete verrassing zijn als blijkt dat Daft Punk, die ooit op Soma debuteerde, achter dit project zit. Maar voordat we over onze verbazing heen zijn, laten de heren van Silicone Soul even horen dat hun gladde housesound van weleer zeer volwassen is geworden. Hun jazzy Darkroom Dub-versie van 'Devil Drives' is een van de hoogtepunten van dit overzicht. Evenals de Wighnomy Bros. remix van Slam's 'This World' - sowieso de onbetwiste minimal-knaller van 2005, toch? Maar zo minimaal als het er in het midden van deze mix aan toe gaat, zo 'maximaal' klinken de laatste twee technoknallers van wederom Hystereo en de ultieme afsluiter 'Phat Fuck' van Phil Kieran en Funk D'Void himself. De cd met losse tracks is voornamelijk gevuld met dezelfde artiesten die in de mix van Funk D'Void voorkomen, maar dan net even in een ander jasje. In een andere remix wel te verstaan. Of juist zonder jasje, want ook de originele nummers mogen er zijn.
Hoogtepunten: Slam - 'Kill The Pain' (Marc Houle Vocal Mix), Silicone Soul - 'The Poisener's Diary' (Ewan Pearson Instrumental), de Wighnomy Bros. remix van Slam's 'This World' en Silicone Soul's 'Devil Drives' (Darkroom Dub).
Dieptepunt: Ik heb deze cd's al een keer of tien beluisterd, maar nog geen zwak moment kunnen bespeuren.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader. Heb je als dj het afgelopen jaar niet goed opgelet in de platenzaak, ben je met de aankoop van deze dubbelaar in 1 keer bij met de beste Soma-producties van 2005.
Oordeel: 8 +
Luister ook eens naar: De dit jaar uitgekomen albums van Alex Smoke, Silicone Soul en Vector Lovers

Soma Records

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws