Wighnomy Brothers - Remikks Potpourri (Mute)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Hypnotiserend



Gabor Schablitzki en Soeren Bodner alias Wighnomy Brothers

Intro: Meer dan een fles wodka en een stel draaitafels hebben Gabor Schablitzki en Soeren Bodner alias Wighnomy Brothers niet nodig om een feestje te kunnen bouwen. Wie het duo met hun psychedelische muziek heeft bezig gezien tijdens het Awakenings festival en een paar maanden daarna in de Gashouder, is daarvan inmiddels op de hoogte. Vrijdagavond zijn ze weer geboekt door organisator Monumental, dan in de Now & Wow. Niet alleen voor een twee uur durende technoset in een van de twee grote zalen, maar ook voor een spannende, drie uur durende minimal-sessie in een speciaal ingerichte basement. Wat je daar kunt verwachten, is te horen op hun onlangs uitgebrachte remix-compilatie Remikks Potpourri.

Tekst: Marcel

Genre: Clickhouse en bleeptechno van het hoogste niveau.
Bijzonderheden: Gabor Schablitzki en Soeren Bodner, als soloartiesten ook wel bekend als Robag Wruhme en Monkey Maffia, kennen elkaar al sinds '89. In hun biografie is te lezen dat ze in die tijd fervente breakdancers waren, maar als je de dikkige, slungelige gestaltes nu ziet, kan je daar je twijfels over hebben. Maar zo 'motorisch gestoord' als ze eruit zien, zo ritmisch is hun muziek. De sound van de Wighnomy Brothers is even herkenbaar als moeilijk te beschrijven. Soms bestaat een nummer niet meer dan uit een knisperende beat, een hypnotiserende melodie en een freaky geluid dat veel in het minimal-genre voorkomt - varierend van een schreeuwerig stemmetje tot een wekker die afgaat. Maar elke productie uit de machines van Gabor en Soeren is meeslepend, tegen het psychedelische aan. Ook de twaalf tracks op deze remix-potpourri. En het maakt niet uit of je Truby Trio, Slam, Pascal F.E.O.S. of Alter Ego bent, de Wighnomy Brothers maken er wel een spannende clickhouse- of bleeptechno-productie van. Thuis in de huiskamer klinkt een cd van het duo niet optimaal, tenzij de muziek snoeihard uit je boxen galmt. In een donkere, intieme club doet deze sound het veel beter, omdat je minimale muziek moet voelen, wil je het begrijpen. In je onderbuik wel te verstaan. Dat gevoel zal zeker overkomen bij het Awakenings-publiek vrijdag in Now & Wow, zolang de heren maar niet te diep in de wodkafles kijken.
Hoogtepunten: Das Bierbeben - 'Staub' (Robag Whrume remix) & Slam ft. Tyrone Palmer - 'This World' (Wighnomy Bros und Robag Whrume's bassrutschen mikks)
Dieptepunt: Het nadeel van dit soort minimale muziek is dat het soms een beetje eentonig kan zijn. De kracht van een goede track in dit genre is dan ook de spanning, die op deze cd-release heel soms ontbreekt.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader. Maar geef dit album de tijd. Pas dan kom je tot de ontdekking dat de minimale sound van de Wighnomy Brothers, bij intense beluistering, soms muzikaler kan zijn dan de zevende symfonie van Beethoven.
Oordeel: 8
Luister ook eens naar: Wighnomy Brothers @ Awakenings Festival (met dank aan 3voor12)

De Wighnomy Brothers draaien vanavond in Now & Wow van 00:00 tot 02:00 uur in room 1, om vervolgens af te dalen naar de basement waar ze van 02:30 tot 05:30 uur acte de presence zullen geven. Don't miss them!

Wighnomy Brothers

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws