Anthony Rother - Das Ist Elektro (Datapunk)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Machtig overzicht


Intro: Anthony Rother is sinds zijn debuut op het Kanzleramt-label in 1997 een van de boegbeelden van de elektro geworden. Voor, tijdens en na de elektrohype bleef Anthony Rother gewoon onvervalste elektro maken waarin robots al lang en breed de aarde hebben overgenomen. Nu er is dan een overzichtswerk van de Duitser. Een dubbel-cd en DVD die acht jaar Anthony Rother samenvat.

Tekst: Menno

Genre: elektro
Bijzonderheden: De twee grootste invloeden op het werk van Anthony Rother zijn nog altijd Kraftwerk en John Carpenter-films. Kraftwerk is er voor de robot-thematiek, de films voor de ironie en hoekige over-the-top synthesizers. De combinatie van deze invloeden leverde altijd humoristische tracktitels op als 'Destroy Him My Robots', 'Simulationszeitalter' of 'Little Computer People'. Duidelijk is dat Rother al vanaf dat hij eind jaren tachtig riedeltjes maakte voor gekraakte computerspelletjes gefascineerd is door robots en computers. Deze compilatie bevat dan ook twee uur pure elektro, met de onvermijdelijke vocoders en dystopische robotmuziek. De ironische sfeer van zijn muziek is ook kenmerkend voor zijn succesvolle live-optredens geworden. Op de DVD is er, naast de nodige extra's, een live-registratie te zien van een van die optredens. Het eerste wat daar aan opvalt is de mate van interactie. Rother kiest voor een 'menselijke' aanpak. Wijdbeens en met gestrekte armen speelt hij de keyboards in en zingt hij zonder blikken of blozen 'Die Maschinenwelt!' door de vocoder heen. De combinatie van die komische podiumpresentatie en opwindende elektro maakt duidelijk waarom Rother zo populair is geworden in Europa.


De twee cd's hebben een globale verdeling tussen oude tracks (cd a) en recentere tracks (cd b). Op cd b staat werk van albums als 'Hacker' en 'Popkiller', terwijl cd a zich meer richt op het geluid van 'Sex With The Machines' en 'Simulationszeitalter'. Zeker in de laatste jaren heeft Rother kritiek ondervonden omdat hij de hoekige elektroritmes wel eens inruilde voor eenvoudige four-to-the-floor technoritmes met een pop-element. Maar binnen het kader van de elektro, een genre wat niet uitblinkt in vernieuwing, is hij toch een van de weinigen geweest die met succes het geluid verder heeft uitgediept. Dat betekent niet dat alles even goed is op dit overzichtswerk: sommige tracks komen niet uit de verf omdat Rother te graag een ander geluid wil laten horen, terwijl andere tracks juist weer teveel leunen op het thema van de 'Mensch-Maschine'. Maar Rother schittert altijd als hij 'Biomechanik' in zijn vocoder schreeuwt en uit de kluiten gewassen elektrobeats uit zijn machines tovert. Voor iemand met een relatief korte carriere is Anthony Rother niettemin een elektro-boegbeeld en zal hij via eigen labels als Datapunk en psi49net zijn visie op de elektro blijven uitdragen. En die kan zeker nog wel mee tot de robots de aarde overnemen.
Hoogtepunt: De live-registratie en de mooie verpakking
Dieptepunt: Sommige mensen zullen een aantal tracks missen
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader! Genoeg extra's op de DVD en genoeg muziek om te laten zien waarom Anthony Rother zo populair is.
Oordeel: 8,5
Luister ook eens naar: Dr. Lektroluv - Elektrik Planet , Box Jams , Anthony Rother - Magic Diner

Meer info:
Psi49net

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws