AFX - Hangable Auto Bulb (Warp)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Verrukkelijke re-release


Intro: Richard D. James is op de recycletour. Dit jaar wekte hij zijn AFX pseudoniem weer tot leven en bracht hij in de Analord serie maar liefst elf 12-inches uit, die als warme broodjes over de toonbank gingen. Nostalgische retro-platen zijn het geworden, waarop de frisse sound en inspiratie (helaas) soms ver te zoeken is. Voor echt baanbrekend werk van James moeten we toch terug in de tijd. Terug naar bijvoorbeeld 'Hangable Auto Bulb' uit 1995, dat recentelijk als re-release bij Warp is verschenen.

Tekst: Paul

Genre: Experimentele elektronica van een grootmeester
Bijzonderheden: Op 'Hangable Auto Bulb' proeven we smaakvolle probeersels van een talentvol leerling-kok in de experimenteel-elektronische keuken. Vergeet de oudbakken hapjes (Analord-serie) en misbaksels (Drukqs uit 2001) die je voorgeschoteld kreeg, 'Hangable Auto Bulb' smaakt bij iedere draaibeurt naar meer. De bereidingswijze? James hakt wat maffe samples fijn, trekt een blik kruidige percussie open en wokt het geheel met wat zoetzure baslijnen tot een verrukkelijk gerecht dat heter is dan de bliksem. De Autechriaanse ritmes van de titeltrack zullen de fijnproever goed smaken, net als de gepeperde melodieen van bijvoorbeeld 'Custodian Discount' en 'Every Day'. Vermeldenswaardig is ook 'Laughable Butane Bob': met een dolle percussiebeat die zich in moordend tempo opjaagt naar een ratelend hoogtepunt. 'Wabby Legs' gunt je een korte adempauze, waarna het hoge tempo van daarvoor weer wordt ingenomen. Mooie afsluiter is 'Arched Maid via RDJ' waarop een getergde huisvrouw zich beklaagt over haar veeleisende echtgenoot, alles natuurlijk onder begeleiding van dichtbedrukte drumcomputer-funk. Al met al is HAB dus een typische Richard D. James plaat: in ongepolijste vorm horen we hier trucjes en stijlkenmerken die hij later zou perfectioneren. Oorspronkelijk uitgebracht in 1995 op twee verschillende 12-inches en nu dus verkrijgbaar als re-release. Let wel: deze heruitgave is cd-only. Mocht je dus van je origineeltjes afwillen, dan kun je er nog altijd grof geld voor vragen.
Hoogtepunt: 'Laughable Butane Bob', 'Arched Maid via RDJ'
Dieptepunt: De lengte! Acht tracks is toch wel erg weinig.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Essentieel voor de liefhebber.
Oordeel: 8,5
Luister ook eens naar: Aphex Twin albums als I Care Because You Do en Richard D. James Album Autechre - Untilted , Jackson and his Computer Band - Smash

Meer info:
Warp
Afgestoft: Aphex Twin - Selected Ambient Works 85-92

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws