10 Years I Love Techno - The Classics (News)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Herinnert u zich deze nog?



Ook L2P deelde via onze busreizen ooit mee in de verkeersopstopping bij Gent

Als je aanstaande zaterdagavond niet van plan bent om de tiende editie van I Love Techno te bezoeken, is het raadzaam de ringweg bij Gent te mijden. 35.000 technoliefhebbers, op weg naar het Flanders Expo, zullen voor een grote verkeersopstopping zorgen.

Tekst: Marcel


Op 11 november '95 ondervinden de wegen bij Gent geen hinder van de I Love Techno-bezoekers. 'Slechts' 700 man is in de Vooruit getuige van optredens van Richie Hawtin, Jeff Mills en Daft Punk (live). Twee jaar en een aantal edities later besluit de organisatie uit te wijken naar Flanders Expo. Het resultaat? Drie enorme gekleurde (red, blue & green) 'rooms', dj's als Carl Cox, Dave Clarke & Jeff Mills en 10.000 bezoekers. Het is dan 7 mei '97. Een jaar later wordt het bezoekersaantal bijna verdubbeld: 18.000. In 2000 is het feest voor het eerst compleet uitverkocht. 35.000 mensen komen op het vijfjarige bestaan af. Vijf jaar later, tijdens het tienjarige bestaan, is het niet veel anders. Volgens de laatste berichten zijn alle kaarten reeds aan de man gebracht. Zij kunnen gaan lusiteren naar ruim dertig dj's en live-acts.

Intro: Om het tienjarige bestaan extra elan te geven, heeft de organisatie van I Love Techno een verzamelaar samengesteld, een 3-cd met de tracks die de afgelopen jaren het populairst waren bij de dj's en het publiek. En dan weet je het wel: Dave Clarke, Richie Hawtin (hofleverancier), Underworld, LFO, Secret Cinema, Speedy J en Green Velvet. Stuk voor stuk leveren prachtige tracks af.

Genre: Techno met veel acidinvloeden.
Bijzonderheden: Het goede aan deze verzamelaar is dat de lange, originele versies van de betreffende classics er op staan, 26 nummers in totaal. Vele nummers van cd 1 brengen al meteen oude herinneringen naar boven. Waar was jij toen je voor het eerst in aanraking kwam met de diepe acidbassen van Laurent Garnier's 'Wake Up', de dreigende technosound van Dave Clarke's 'Red 2' of de hypnotiserende melodieen van Underworld's 'Rez'? Feit is dat heel veel mensen zich in de Flanders Expo bevonden, of in de eerste locatie van I Love Techno: de Vooruit. Opvallend aan de eerste cd is het nummer 'Windowlicker' van Aphex Twin. Is dat eigenlijk wel techno? En wie kan ons vertellen welke dj die track heeft laten horen tijdens een editie van I Love Techno? Dat zou toch een vereiste moeten zijn om op deze verzameling te staan? Een track die wel degelijk vaak ten gehore is gebracht, is de acidtechno-knaller van System 7: 'Alphawave', dan wel in de Plastikman-remix. Maar liefst 19:36 minuten lang houden moddervette technobassen, vergezeld van de acidbliepjes van Richie Hawtin je in hypnose. Het nummer bestaat al zo lang, maar nog steeds kun je hem zonder problemen opzetten. Dat is ook een vereiste om op een verzameling als deze te staan.


Terwijl we in de loop der jaren ook veel electro en minimal getinte techno hebben gehoord in Gent, kiezen de samenstellers op deze terugblik toch meer voor het stevige werk, met opvallend veel acidinvloeden. Via producties van onder anderen Emmanuel Top ('Acid Phase'), LFO ('Freak') en Slam ('Positive Education') krijgen we de begin jaren negentig zo populaire geluiden uit de Roland 303 drumcomputer veelvuldig te horen.

Minstens zo meedogenloos is de technsound van Speedy J. Zijn 'Electric DeLuxe' vormt tijdens de editie van 2000 een van de hoogtepunten op I Love Techno. Minutenlang gillen de bezoekers het uit van plezier, als de Rotterdamse technotrots bouwt, en bouwt, en bouwt naar een enorme climax. Stadsgenoot Jeroen Verhey alias Secret Cinema, ook een aantal keer geboekt op I Love Techno, ontbreekt niet op de verzamelaar. Zonder 'Timeless Altitude' geen classic-cd, zo is in het verleden wel gebleken. Bekijk de tracklistings van alle andere classic-cd's er nog maar eens op na. Dat nummer staat er negen van de tien keer op.

Sowieso doen de Nederlanders het goed op 10 Years I Love Techno. Naast Speedy J (twee keer) en Secret Cinema, komen Steve Rachmad en Nicole (aka Dennis van de Pas & Roland Sauer die met 'A Small Entrance To A Large Spectrum' een eenmalige clubhit scoren) voor op de verjaardags-cd van de Belgische techno-organisatie. Een 3-cd die eindigt met 'Spastik' van de Plastikman. Voor degenen die in '98 in de Blue Room van het Flanders Expo waren, ook al zo'n legendarisch moment. Nadat het geluid abrupt uitvalt tijdens de dj-set van Richie Hawtin, de lichten aan gaan en de bezoekers teleurgesteld afdruipen, komen na een half uur heel zachtjes de eerste drumpartijen van dat nummer naar voren. Binnen enkele seconden is de zaal afgeladen met een uitzinnige mensenmassa. Als iets het gevoel van I Love techno typeert, dan is het wel dat moment.
Hoogtepunt: System 7 - Alphawave (Plastikman mix)
Dieptepunten: Het ontbreken van Jeff Mills. Zijn 'The Bells', afkomstig van de legendarische Kat Moda ep is misschien wel de allergrootste I Love Techno-classic.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader. Al is het alleen maar vanwege het bijna twintig minuten durende 'Alphawave' van System 7, in de Plastikman-remix.
Oordeel: 8
Luister ook eens naar: Goed zoeken: Muzik Classics - The Defining Moments of Techno (Beechwood Music)

Tracklisting:

cd1
1. richie hawtin - orange minus 01
2. dave clarke - red 2
3. laurent garnier - wake up
4. gaiden - point blank (speedy j remix)
5. maurizio - ploy (strategic mix)
6. umek - gatex (original)
7. aril brikha - groove la chord
8. underworld - rez
9. aphex twin - windowlicker

cd2
1. green velvet - flash
2. lfo - freak
3. ignacio - virton (chris liebing remix)
4. dk8 - murder was the bass (reworked)
5. emmanuel top - acid phase
6. secret cinema - timeless altitude
7. planetary assault systems - booster
8. system 7 - alphawave (plastikman mix)

cd3
1. slam - positive education
2. alter ego - rocker
3. dave angel - airborne (carl craig remix)
4. andrew mclauchlan - love story
5. the subjective - tremmer
6. electric deluxe - electric deluxe
7. renato cohen - pontape
8. nicole - a small entrance to a large spectrum
9. plastikman - spastik

Love2Party mag 3 exemplaren van 10 Years I Love Techno - The Classics weggeven. Stuur Marcel jouw eigen all time favoriete technotrack toe. Alleen de e-mails met volledige adresgegevens worden in behandeling genomen. Succes.

I Love Techno

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws