Chris Liebing & Speedy J - Metalism (Novamute)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Onheilsplek


Intro: Vanuit de voor een leek ondoorgrondelijke wirwar van apparatuur, snoeren en computers aan de Rotterdamse Blaak bestookt Paap al jarenlang de technoscene met behoorlijk tot de verbeelding sprekende techno-experimenten. Eind vorig jaar kreeg hij er de Duitser Chris Liebing op bezoek. En in een periode waarin minimal het toverwoord in de technoscene lijkt, laten deze twee werkelijk alle machines weer eens ouderwets kraken, zuchten, steunen en kreunen.

Tekst: Nico

Genre: Techno
Bijzonderheden: Het zijn sloophamers waarmee Speedy J en Chris Liebing het brein van iedere luisteraar aan gort rammen, en die ervoor zorgen dat je een album als dit louter nog in cliches omschrijven kan. Meedogenloos is er zo een. Compromisloos is ook zo'n cliche van jewelste. Maar de 74 minuten durende roadtrip door de breinen van deze twee technoproducers laat weinig andere keuze. Metalism is een hongerig technomonster dat z'n gretige klauwen naar je uitslaat, z'n tanden wellustig in je warme vlees zet en zijn metaalachtige gif in de rauwe wonden achterlaat. Hoe hard je ook gilt, hoe hoog je ook springt en hoe wanhopig je ook je best doet, ontkomen zul je er niet aan. Het begint nog vrij onschuldig met het beatloze intro 'Lego' maar horen we daar niet al de eerste wanhoopskreten vanuit de peilloze dieptes omhoog borrelen? U bent gewaarschuwd! Want met 'Modisch Ride' verliest Metalism z'n onschuld en begint het asgrauwe, grommende technobeest aan z'n verwoestende rituele dans. En al lijkt het alsof je de hete adem ervan op 'Eventide' in je nek voelt hijgen, het is zeker geen monster van vlees en bloed. De kreten die het uitstoot zijn namelijk van een vervreemdend abstract industrieel kaliber. Het zijn Paap en Liebing die met satanisch genoegen aan de knoppen draaien en alle schuiven openzetten, gezeten in de ondoorgrondelijke wirwar van apparatuur, snoeren computers aan de Rotterdamse Blaak. Een onheilsplek.
Hoogtepunt: Niks minimal. Maximum!
Dieptepunt: -
Aanrader, twijfelgeval of bagger? Aanrader!
Oordeel: 8


Meer info

Love2Party mag een aantal exemplaren van Mentalism weggeven. Stuur Marcel het goede antwoord op de volgende vraag: Wat is de titel van het eerste echte Speedy J-album? Alleen de antwoorden met volledige adresgegevens worden in behandeling genomen. Succes.

Zaterdag 12 november staan Speedy J & Chris Liebing op I Love Techno in Gent en zaterdag 17 december op Innercity in Amsterdam.

Collabs 3000: Metalism is vanaf 14 november verkrijgbaar.


L2P-interview Speedy J
Novamute
Speedy J
Chris Liebing

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws