Dangerdoom - The Mouse & The Mask (Lex Records)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Gedoemd tekenfilmgevaar


Inleiding: Bart Simpson rapte al eens 'Do The Bartman'. Kabouter Plop scoorde al eens een hit. Schnappie de kleine krokodil eveneens. Dus helemaal vreemd is het niet als cartooneske figuren opeens muziek maken. Op The Mouse & The Mask van DangerDoom hoor je tekenfilmpoppetjes rappen, maar in dit geval is de muziek zeker niet kinderachtig.

Tekst: JRN

Genre: cartooneske hiphop
Bijzonderheden: MF Doom liet zich voor zijn artiestennaam inspireren door Dr. Doom uit de cartoons van The Fantastic Four. En de naam Dangermouse is hoogstwaarschijnlijk ook voortgekomen uit zijn liefde voor stripfiguren. Deze producers/artiesten/rappers van faam kwamen elkaar tegen en bleken een liefde te delen voor de tekenfilms die onder de naam Adult Swim 's avonds op de Amerikaanse televisiezender Cartoon Netwerk uitgezonden worden. Ze besloten een album te maken en nodigden de tekenfilmfiguren als Harvey Birdman en Brak uit in de studio voor enkele gastoptredens. Ook rappers Ghostface, Talib Kweli en Cee-Lo deden mee.
MF Doom en Dangermouse delen behalve een liefde voor tekenfilms, ook een liefde voor oorspronkelijke, authentiek klinkende hiphop. Er zit een aangenaam stoffig laagje op de producties van DangerMouse en MF Doom heeft een klassieke rapstijl. De raps passen goed bij de uit oude jazz-, blues- en funkplaten gedestilleerde breaks en samples.
Sofa King heeft door de sinistere vioolpartijen wat weg van Wu-Tang Clan producties, maar Wu-voorman Ghostface doet pas een nummer later mee tijdens The Mask. Talib Kweli klinkt in Old School inderdaad lekker ouwe school. En Cee-Lo laat zijn karakteristieke zangerige rapstijl horen tijdens Benzi Box.
Er valt veel te genieten maar helaas komen de grappen van de tekenfilmfiguren niet over, omdat we de typetjes hier niet kennen. Dat had het geheel wel amusanter gemaakt.
Hoogtepunt: The Mask met Ghostface, Old School Rules met Talib Kweli en het korte Vast of Urine.
Dieptepunt: Het feit dat niet alle grappen over komen.
Aanrader, twijfelgeval of bagger: Aanrader, maar je moet wel tegen aparte stemmetjes kunnen.
Oordeel: 7
Luister ook eens naar: Gorillaz & Madvillain

Dangerdoom
Cartoon Network

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws