Jan Jelinek - Kosmischer Pitch (~Scape)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Dreinend



Luisteren naar Kosmischer Pitch

Intro: Je moet van goede huize komen om ook maar iets van de loops in Jelineks werk te herleiden tot de oorspronkelijke bron. Zelf geeft hij ze niet prijs, en reken er maar op dat hij dat niet alleen uit artistieke overwegingen doet. Het hart van de Duitse producer ligt bij het warme geluid van vinyl uit vervlogen tijden en met zijn sampler als grootste vriend dient die liefde dan ook als oneindige inspiratiebron. Op het enthousiast onthaalde Loop-Finding-Jazz-Records uit 2001 ripte hij zijn totale jazzcollectie en bewerkte het, oneerbiedig gezegd, tot een onherkenbare kraak en ruis collectie jazzloops. Op Kosmischer Pitch moet zijn liefde voor de zeventiger jaren glamrock-ambience en krautrock er aan geloven.

Tekst: Nico

Genre: Elektronica
Bijzonderheden: Zo gezegd, zo gedaan. De op synthesizers gebaseerde krautrock van artiesten als Can en Tangerine Dream ging onder de microscoop en werd door Jelinek met chirurgische precisie ontleed. De minimale fragmentjes verdwenen vervolgens in zijn sampler om er als schijnbaar oneindige loops weer uit te komen. Deze loops plaatste hij in de zo van ~Scape's dubtechno bekende golvende, statische omgeving vol kraak en ruis. Maar waar Jelineks werkwijze eerder tot warme, meeslepende, zelfs swingende geluidscollages leidde, blijft Kosmischer Pitch helaas te vaak te klinisch, te afstandelijk. De even vaak fascinerende als soms behoorlijk drammerige loops vergen je uiterste aandacht en als Jelinek zelf die aandacht niet constant weet vast te houden, neemt de onrust toe en zelfs irritatie. Prikkelend derhalve, maar ik betwijfel of het altijd op de manier is zoals Jelinek het bedoeld zal hebben.
Hoogtepunt: Op 'Planeten in Halbtrauer' valt alles op z'n plek
Dieptepunt: Die ellendige minutenlange stilte in de laatste track voordat er nog een laatste levensteken volgt. Wie heeft toch ooit verzonnen dat dat leuk is?
Aanrader, twijfelgeval of bagger? Twijfelgeval
Oordeel: 5

Scape Music

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws