Minimal-special: Audion, Metope, Matias Aguayo & Norken

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

De winterkou toegedekt met een warme muzikale deken


Intro: In de herfst verschijnen er traditiegetrouw veel nieuwe releases. Muziek die je helpt om de donkere dagen van het jaar door te komen. Dit jaar zal de minimale muziek daarbij een belangrijke rol gaan spelen. In 2004 was 'minimal' sowieso al aan een opmerkelijke opmars bezig, anno 2005 is de muziek van de kille bliepjes en ijzige beats een uitzonderlijk populaire stroming geworden. Om een beeld te krijgen van hoe het momenteel met deze muziek gesteld is, selecteert Love2Party vier opvallende releases.

Tekst: Iddo

Audion - Suckfish (Ghostly)


Genre: Minimale dansvloertechno
Bijzonderheden: Vorig jaar kon Matthew Dear na een aantal ijzersterke releases en goede optredens concluderen dat zijn doorbraak een feit was. De Amerikaan is verantwoordelijk voor een waslijst aan producties onder zijn eigen naam en pseudoniemen False, Jabberjaw en Audion. Zijn twaalf tracks tellende nieuwe langspeler Suckfish (onder het Audion-alter ego) is een album waar je niet omheen kunt, aangezien de dominerende, harde geluiden de trommelvliezen als nooit tevoren laten vibreren.
Matthew Dear is groot geworden met zijn elastische, zweverige minimale muziek, maar daar is op Suckfish weinig van te merken. Ditmaal opmerkelijke agressive muziek die wellicht een teleurstelling is voor degenen die zijn traditionele geluid verwacht hadden.
Desalniettemin zijn de krachtige minimale loopjes interessante tools voor de dj's. Dat is inmiddels wel gebleken uit het feit dat de tracks 'Kisses' en 'The Pong' de afgelopen maanden zijn grijs gedraaid in de clubs.
Hoogtepunt: 'Kisses' en 'The Pong' zullen ook tijdens zijn optreden op I Love Techno, zaterdag 12 november, het meest succesvol zijn.
Dieptepunt: Suckfish is minder sferisch dan het vorige werk van Matthew Dear. Maar ach, juist daarom werkt de duizendpoot met verschillende pseudoniemen.
Oordeel: 7-

Metope - Kobol (Areal)


Genre: Minimale techno
Bijzonderheden: Keulen en Berlijn vormen de centra voor minimale Duitse dansmuziek. Het verschil tussen deze steden is dat het geluid in de hoofdstad abstracter is dan in Keulen waar juist veel 'vollere' producties worden gefabriceerd. In Keulen is het Kompakt-label, bekend om zijn warme minimale sound, gevestigd. Maar de stad biedt meer dan alleen die Kompakt-sound. Het label Areal bijvoorbeeld, waarop Metope's album Kobol onlangs is verschenen. Het is een energievol album waarvan de muziek vooral zal aanslaan in de donkere, broeierige clubs.
Helaas is Kobol soms ook een album waarop kansen onbenut worden gelaten. Alle tracks zijn namelijk van het soort waar weinig vernieuwing vanuit gaat. Juist in een tijd van veel concurrentie in het populaire minimal-genre zou je als producer tot het uiterste moeten gaan. Dat heeft Metope (aka Michael Schwanen) met Kobol maling aan. De sound is productioneel niet onaardig, maar in dit genre worden momenteel betere producties gemaakt.
Hoogtepunt: 'CPU-Circus' is niet onaardig.
Dieptepunt: Met Kobol heb je geen uniek album in handen.
Oordeel: 6,5

Matias Aguayo - Are You Really Lost (Kompakt)


Genre: Lome, vocale minimal-muziek.
Bijzonderheden: Matias Aguayo produceert voor het Kompakt-label van Michael Mayer, waarop eerder deze maand zijn debuutalbum Are You Really Lost verscheen. Ondanks de goede status van het label blijkt kwaliteit op Kompakt niet altijd gegarandeerd. Aguayo's album mist alles wat een goed album in zich zou moeten hebben. Are You Really Lost is tergend langzaam, slaapverwekkend, flets en oppervlakkig. Er ontbreekt van alles aan, maar vooral passie. Het begrip minimaal heeft Matias Aguayo te letterlijk genomen, aangezien zijn negen tracks tellende album geen enkel moment het negatieve imago (lees: saaie, eentonige muziek die nergens toe leidt) van zich afschudt. Deze muziek komt niet eens in de buurt van zijn volleerde Keulse collega's. Are You Really Lost is een weinig hoopgevend album, waar je als luisteraar spontaan week van wordt. Om nog enig elan aan de muziek te geven, heeft Aguayo geprobeerd oneffenheden te verbloemen met zangpartijen. Echter dat maakt het eindresultaat juist desastreuzer.
Hoogtepunt: Na vijftig minuten zorgt de cd-wisselaar voor een ander album.
Dieptepunt: Van begin tot eind te oppervlakkig en eenzijdig.
Oordeel: 4

Norken - Our Memories Of Winter (Combination)


Genre: ijskoude ambienttechno
Bijzonderheden: Moeder natuur is voor vele muzikanten een geliefd inspiratiebron. Eeuwen geleden was dat al zo, en vandaag de dag maken producers van elektronische muziek er eveneens gretig gebruik van. Norken bewijst dat met het prachtige album Our Memories Of Winter: een verbluffende muzikale schilderij, met een knipoog naar de ijskoude wintermaanden. Norken aka Lee Norris zorgt met zijn producties voor een intrigerende benadering van de natuur. De winter wordt in zijn muziek vertaald naar een seizoen vol vertederende, warme momenten. Norken heeft gevoel voor detail en maakt het soort muziek dat je tijdens elke luisterbeurt kippenvel bezorgt. Keer op keer. Op Our Memories Of Winter staan twaalf prachtige verhalen van een jaargetijde waarin de kou met een warme muzikale deken wordt toegedekt.
Hoogtepunt: Winterdepressies behoren na beluistering van dit album tot het verleden.
Dieptepunt: Ingesneeuwd en doodgevroren.
Oordeel: 8+

Meer info:
Matthew Dear
Metope
Matias Aguayo
Norken

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws